Pestă porcină africană în Harghita

1
- Reclamă -

Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat în Harghita, la un mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare din apropierea comunei Sânsimion, autorităţile sanitar-veterinare dispunând măsurile care se impun în astfel de situaţii.

Potrivit Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, în urma unei partide de vânătoare la mistreţi, care a avut loc pe un fond aflat pe teritoriul administrativ al comunei Sânsimion, au fost trimise probe la un laborator din Braşov, iar rezultatul a confirmat prezenţa virusului la unul dintre porci.

Ulterior, pesta porcină africană a fost confirmată oficial de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti, iar DSVSA Harghita a stabilit planul de măsuri care se iau în astfel de cazuri, pentru combaterea focarului. Mistreţii din fondul afectat urmează să fie împuşcaţi prin pândă şi dibuire, metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, responsabili de această activitate fiind responsabilii fondurilor de vânătoare.

Estimările arată că trebuie împuşcaţi aproximativ 80 de mistreţi, iar probele recoltate vor fi trimise la laborator, pentru infirmarea sau confirmarea bolii.

Citește și Caz de pestă porcină în Galați

La acţiunea de eliminare a mistreţilor vor participa membrii asociaţiei de vânătoare din zonă, cu respectarea regulilor specifice.

- Reclamă -

Planul de măsuri al DSVSA prevede şi reducerea efectivului de mistreţi din fondurile de vânătoare învecinate celui în care a fost confirmată boala.

Totodată, în localităţile aflate în zona infectată se va efectua un recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci, aceştia urmând să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de mistreţi.

Acesta este cel de-al treilea caz de pestă porcină africană confirmat la mistreţi, în Harghita, după cele identificate în zona comunei Mărtiniş, satul Ghipeş şi în zona comunei Mugeni.

Primul caz de pestă porcină africană a fost confirmat în decembrie şi, până în prezent, s-a reuşit prevenirea apariţiei bolii în gospodăriile oamenilor, autorităţile făcând apel la localnici să respecte măsurile impuse, pentru ca virusul să nu fie contactat de porcii domestici.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.