O petiție online pentru majorarea amenzilor de la 50 la 5.000 de lei în cazul defrișărilor ilegale a fost lansată de către grupul civic ”Parcul IOR dispare”.
Petiția publicată pe platforma petitieonline.com este adresată consilierilor generali ai Municipiului București.
”Peste 1.500 de copaci au fost arși și tăiați numai în zona retrocedată a parcului IOR din ianuarie 2023 până astăzi. Înainte să înceapă aceste defrișări, Bucureștiul avea 0.88 arbori/locuitor, deși Uniunea Europeană recomandă 3 arbori pe cap de locuitor. (…) Toate aceste defrișări ilegale sunt încurajate de amenda infimă de doar 50 de lei, care dacă e plătită în 15 zile ajunge sa fie 25 de lei. Asta în timp ce o consultație la pneumolog costă minim 250 de lei, adică cât 10 arbori crescuți în zeci de ani și tăiați. Nu are rost sa mai aducem in discuție costul unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene pentru calitatea aerului din București, care ar însemna câteva milioane de euro”, se arată în textul petiției.
Semnatarii susțin adoptarea proiectului de hotărâre, inițiat în 2023, care vizează majorarea amenzilor pentru defrișări ilegale.
”Avem nevoie să salvăm din copacii care încă ne mai oferă oxigen în București. Însă acest lucru nu poate fi posibil dacă amenda pentru distrugerea lor va rămâne 25 de lei. Stimate politiciene și politicieni, gândiți-vă la viitorul oamenilor care astăzi muncesc din greu în București, punând umărul la creșterea economică a țării. Gândiți-vă la Romania de peste 5 ani, la Bucureștiul care se va transforma într-un nor de praf. Măriți amenda pentru defrișări de cel puțin 100 de ori! La salariul mediu net actual din București de 6.428 RON, o amendă de 5.000 RON sau 2.500 RON plătiți în 15 zile pentru defrișare este mai mult decât decentă”, se arată în textul petiției.
Grupul civic anunță pe pagina sa de Facebook că, după strângerea a 1.000 de semnături, va solicita audiență la consilierii generali care fac parte din majoritate și care nu susțin proiectul.
Proiectul de hotărâre care prevede majorarea de 100 de ori a amenzilor în cazul defrișărilor ilegale, deși introdus de mai multe ori pe ordinea de zi a Consiliului General al Capitalei în anul 2023, nu a fost adoptat. Acesta include sancțiuni mai drastice inclusiv pentru deteriorarea spațiilor verzi sau aruncarea deșeurilor pe spațiile verzi.