Petre Daea nu a renunțat la războiul cu cormoranii

3

România a cerut o derogare la Comisia Europeană pentru reducerea efectivelor de cormorani, care se ridică în prezent la peste 100.000. Anunțul a fost făcut de către ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la TVR 1.

„Am cerut derogare pentru că România a fost singura ţară (care nu a cerut n.r.), 22 de ţări au cerut derogare cel puţin o dată, altele de două sau de trei ori, să reducă (efectivele de cormorani n.r.). Suntem în aşteptarea acestui răspuns. Avem în prezent peste 100.000 de exemplare, dar reglăm lucrurile. Văd tot felul de evaluări şi un profesor care conduce un ONG spune că 9.542 de cormorani sunt (în România n.r.). De ce nu 9.542,5? Poate a murit unul ieri…”, a declarat  Daea.

Întrebat ce efective ar trebui să rămână în România, şeful MADR a subliniat că numărul cormoranilor nu ar trebui să depăşească mai mult de câteva mii. „Aici lucrurile sunt foarte clare. Nu poţi să laşi pescarul fără apărare pentru că l-ai pus în situaţia de a-şi părăsi activitatea. Avem soluţii, dar şi dorinţa de a face bine Ţării Româneşti, pentru că este vorba de un impact de 500.000 oameni. Sunt 100.000 de pescari în România, cei care vorbesc despre această situaţie”, a explicat ministrul Agriculturii.

Daea i-a invitat pe cei care l-au criticat că a vorbit despre cormorani, şi care acum sunt europarlamentari, să citească o rezoluţie din 2008 a Parlamentului European în care se atrăgea atenţia Comisiei Europene să intervină cu măsuri „pentru a opri dezastrul pe care îl fac aceste păsări ihtiofage în Europa”.

Citește și: Proiect: pescarii ar putea primi subvenţii de la stat la nivelul salariului minim pe economie

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here