joi, 12 decembrie 2024

Cele mai citite

Piețele, problema momentului

Piețele, problema momentului. Edilii din diferite orașe au găsit soluții. Agroteca.ro a analizat ce au făcut noii primari sau prefecții pentru a ține activ lanțul aprovizionării tradiționale în orașele României asediate de COVID-19.

Mureș

Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a anunţat că toate pieţele agroalimentare din judeţ rămân deschise, după ce a avut discuţii cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Mureş şi cu primarii, în privinţa prevederilor legale aplicabile acestor zone.

„Pieţele din judeţul Mureş funcţionează la fel ca şi până acum. Vă îndemn să consumaţi de la producătorii locali, iar atunci când mergeţi în pieţe, la fel ca în orice alt loc public, să purtaţi masca în mod corect, să păstraţi distanţa faţă de cei din jur şi să vă dezinfectaţi mâinile”, a arătat Mara Togănel, într-un comunicat de presă.

Prefectul a arătat că în judeţ Mureş nu există pieţe agroalimentare care să funcţioneze în spaţii închise, astfel că niciun astfel de obiectiv nu îşi va suspenda activitatea începând de luni.

- Publicitate -

„Prin Hotărârea de Guvern 935 din 5 noiembrie 2020 au fost aduse unele modificări şi completări la Hotărârea de Guvern nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Modificările care fac referire la pieţele agroalimentare sunt următoarele: Art. 10 — (1) În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă activitatea pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările şi completările ulterioare. (2) Prin excepţie de la alin. (1), se permite activitatea pieţelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecţie sanitară”, se mai precizează în comunicatul de presă menţionat.

Iași

Piața Alexandru din Iași a fost sâmbătă mai mult ca oricând un adevărat furnicar. Oamenii au venit să cumpere în special carne și lactate. De luni, hala va avea lacătul pe ușă. Legumele și fructele vor fi în continuare vândute afară, la tarabă.

Vestea nu a fost bine primită nici de cumpărători, nici de micii comercianți.

Autoritățile au găsit soluții de moment. Tarabele vor fi mutate în aer liber, pentru a putea funcționa conform noilor reguli.

- Publicitate -

Craiova

În Craiova tarabele din hale vor fi mutate în aer liber.

Reprezentanții Federației producătorilor de produse tradiționale le solicită președintelui și premierului să anuleze măsura.

De luni, timp de 30 de zile, activitatea în piețele agroalimentare aflate în spații deschise nu va fi sistată, dar măsurile de combatere a infecției cu coronavirus trebuie respectate.

București, Sectorul 4

Producătorii care au închiriate tarabe în noua piață a Sudului, vor fi relocați în piața volantă pe care administrația locală o va amenaja la parterul parcării etajate afllată la doar câțiva metri distanță, anunță Primăria sectorului 4.

Alternativa pentru spațiile de vânzare din Piața Progresul va fi parcarea de pe acoperișul pieței de pe Șoseaua Giurgiului, iar în privința Pieței Apărătorii Patriei, zona de vânzare va fi amenajată tot în apropiere, pe amplasamentul fostului târg de miei.

Producătorii din piețele Norilor și Timpuri Noi vor avea ca alternativă de locație de vânzare parcarea situată pe strada Secerei, în proximitatea Palatului Național al Copiilor, iar celor de la Piața Berceni-Olteniței li se va pune la dispoziție, pentru desfacerea produselor, parterul parcării etajate din spatele sediului pieței, de pe strada Tulnici.

Totodată, producătorii de la Piața Străduinței vor fi relocați în parcarea din proximitatea acesteia.

Primăria susține că noile spații vor fi disponibile în maximum 48 de ore.

Cât privește magazinele situate în piețele din sectorul 4, cu obiect de vânzare altul decât comercializarea de fructe și legume, acestea vor rămâne deschise, cu obligația administratorilor piețelor de a stabili noi circuite de intrare/ieșire, astfel încât să fie respectate cu strictețe noile reglementări specifice privind limitarea infecțiilor cu coronavirus.

În paralel, Primăria Sectorului 4 a transmis autorităților centrale solicitări privind evaluarea punctuală a situației de la Piața Sudului și Piața Progresul, ambele reconfigurate recent si adaptate noilor cerințe legale, astfel încât decizia de a opri temporar activitatea să fie una fundamentată pe condițiile reale din ambele locații.

Târgoviște

Chiar in contextul aplicării întocmai a Hotârarii de Guvern prin care s-a dispus suspendarea activității piețelor agroalimentare în interior, începând cu aceasta dimineață, Piața 1 Mai din Târgoviște funcționează tot în hala veche, după ce au fost îndepărtate geamurile.

”Deși nu este o situație simplă, consideram ca este cea mai buna soluție în contextul actual. Asiguram toți targoviștenii că vom căuta in continuare sa găsim cele mai potrivite modalități de a depași aceasta perioada, încercând sa protejam atât interesele producătorilor locali, cât și pe cele ale cumpărătorilor, cu respectarea întocmai a măsurilor impuse (n.r. de pandemie si Guvern)” declară Primarul orașului.

Ce spune Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară

Decizia Guvernului de a închide pieţele care funcţionează în spaţii închise dă o lovitură fatală producătorilor agricoli pentru care piaţa reprezintă singura oportunitate pentru valorificarea producţiei, susţine Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), care solicită eliminarea acestei măsuri.

„După un an în care agricultura a fost unul dintre cele mai lovite sectoare ale economiei prin existenţa unei secete fără precedent, (…) acum a venit vremea ca şi micii producători agricoli să primească o lovitură nimicitoare prin închiderea pieţelor agroalimentare începând de luni, 9 noiembrie. Înaintea acestei măsuri aberante, (…) au plătit cu locurile de muncă angajaţii din sectorul HoReCa şi în mod direct transportatorii şi cei din industria alimentară. Stocurile de alimente create, refuzul şi dezinteresul manifestate de ‘Guvernul meu’ pentru acordarea unor forme de sprijin acestor sectoare au condus la închiderea multor afaceri şi la creşterea numărului de şomeri. Chiar dacă a revenit după declaraţiile iniţiale şi a precizat că este vorba doar despre pieţele care funcţionează în spaţii închise, preşedintele ne demonstrează că nu ştie cum arată pieţele din marile oraşe (…) Noua decizie a Guvernului care conduce România da o lovitură fatală producătorilor agricoli pentru care piaţa reprezintă singura oportunitate pentru valorificarea producţiei”, se arată într-un comunicat al Sindalimenta.

Sindicaliştii atrag atenţia asupra faptului că, în timp ce micii producători agricoli nu vor mai avea unde să îşi vândă marfa, decizia va favoriza lanţurile de supermarketuri.

„Ce vor face acum zecile de mii de mici producători agricoli după ce pieţele se vor închide? Ce vor face cu marfa? Cum vor mai reuşi să-şi întreţină familiile? (…) În timp ce micii producători agricoli sunt condamnaţi la sărăcie, noua decizie de a închide pieţele agroalimentare este soluţia perfectă pentru lanţurile de supermarketuri. Ca şi cum profiturile imense obţinute de acestea până acum nu erau de ajuns, Orban şi Iohannis le pun pe tavă o nouă oportunitate de îmbogăţire. Dacă pieţele agroalimentare sunt un pericol pentru sănătatea românilor, supermarketurile, care funcţionează tot în spaţii închise şi care se vor supraaglomera, prin creşterea evidentă a numărului de persoane care trebuie să se aprovizioneze, de ce nu sunt domnule Orban, domnule Iohannis? Care este explicaţia logică pentru care aţi decis ca pe fermierii români să-i omorâţi, iar marile reţele internaţionale de retail să le îmbogăţiţi şi mai mult? Cum puteţi lua aceste măsuri care pun capac economiei româneşti explicându-ne că ne protejaţi, timp în care doriţi să organizaţi alegeri cu orice preţ?”, se menţionează în comunicat.

Sindalimenta solicita eliminarea măsurii închiderii pieţelor agroalimentare.

Vezi și Nicușor Dan anunță piețe volante și spații deschise suplimentare

- Publicitate -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles