Pietrișul decorativ – soluția ieftină pentru decorarea grădinii și curții

Pietrișul decorativ se obține din rocă zdrobită sau din concasarea marmurei și granitului, este unghiular și ascuțit

0

Amenajată corespunzător, orice grădină sau curte, indiferent de dimensiuni, poate fi transformată într-un spațiu relaxant și fermecător. Dacă nu vrei să cheltui mulți bani pe amenajarea grădinii/curții tale sau pur și simplu bugetul tău nu poate susține o astfel de investiție, îți supunem atenției o soluție practică și ieftină: pietrișul decorativ!

Surprinzător de versatil prin culoarea, forma și textura sa, pietrișul decorativ este soluția ieftina și practică pentru amenajarea curții sau grădinii tale. Acesta se armonizează perfect cu celelalte elemente din curtea sau grădina ta: pavaje, alei din piatră naturală, plante și flori, iaz sau piscină  și, de ce nu, cu mobilierul exterior.

Pietrișul decorativ este adesea ales pentru calitățile estetice, însă puțini știu că are și beneficii practice: oferă protecție împotrivă eroziunii, filtrează apa, rezolvă problemele de drenaj ale pământului din curte sau grădina.

Preturile sunt accesibile oricui. De exemplu, în magazinul online Vinca.ro, un sac de 50 kg de pietriș decorativ Rușchița costă 35 lei; pietrișul din granit, de diferite granulații, la sac de 50 kg costă tot doar 35 lei; pietrișul decorativ negru la sac de 100kg costă 180 lei.

Tipul, dimensiunea și culoarea pietrișului decorativ pot avea un efect fundamental asupra aspectului și senzației spațiului exterior, așa că ia în considerare cu atenție designul pe care dorești să-l obții, fie că este simplu, senin sau îndrăzneț și modern.

Pietriș decorativ pebble vs. pietriș decorativ ascuțit

În funcție de modul de formare, pietrișul decorativ este de două feluri: pietrișul decorativ pebble (rotund) sau pietrișul decorativ ascuțit, obținut prin concasare (sfărâmarea granitului, marmurei).

Piatra decor pebble se formează în timp, în mod natural, prin acțiunea apei asupra stâncii, creând pietricele rotunjite minunate pe care le asociem cu plajele și râurile.

Pietrișul decorativ se obține din rocă zdrobită sau din concasarea marmurei și granitului, este unghiular și ascuțit.

Chiar dacă este un material ieftin și versatil, care se poate adapta cu ușurință oricărei amenajări exterioare, este indicat să alegi, de la bun început, tipul de pietriș decorativ cel mai potrivit pentru curtea sau grădina ta.  Cere câteva mostre de pietriș decorativ înainte să decizi care este cel potrivit pentru grădina/curtea ta.

De asemenea, ia în considerare dimensiunea. Ține cont de faptul că pietrișul de dimensiuni mai mari adaugă mai multă textură, dar este mai puțin odihnitor pentru ochi.

Cum poți folosi pietrișul decorativ în grădina, curtea ta

Un produs versatil, care îmbină efectul estetic al pietrei naturale cu utilitatea oricărui material de pavaj. Cu ajutorul pietrișului decorativ, vei putea crea, fără investiții costisitoare, amenajări elegante, uniforme, ușor de integrat atât în arhitectura rustică, cât și în cea modernă.

Iată cum poți folosi pietrișul decorativ în amenajarea grădinii/curții:

  • Conturarea aleilor, delimitarea rondurilor și decorarea diferitor zone de interes din perimetrul unei curți.
  •  Construirea de alei în curte sau în grădină.
  •  Amenajarea zonelor din jurul piscinelor, heleșteielor sau fântânilor arteziene.
  •  Decorarea ghivecelor de flori răsturnate.
  •  Stoparea apariției buruienilor în anumite zone din grădina ta. Un strat compact de pietriș așternut peste o folie antiburuieni te va scuti de stresul apariției plantelor nedorite.

Îndrăznește să experimentezi cu pietriș în culori variate. Pietrișul alb în combinație cu cel negru sau roșu creează contraste puternice, care atrag atenția. Pietrișul galben și maro / brun este ideal pentru amenajări în stil rustic, tradițional. Pietrișul decorativ alb și gri este ideal pentru amenajări moderne, minimaliste.

Pentru redecorarea grădinii sau spațiului din jurul casei nu trebuie să cheltuiești o avere. E nevoie de creativitate, un plan bine pus la punct și ceva timp la dispoziție. 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here