luni, 17 martie 2025

Cele mai citite

Plantă folosită în realizarea parfumurilor, aclimatizată la Banca de Resurse Vegetale Genetice Buzău

Cistus ladanifer, plantă cunoscută sub denumiri precum labdanum, cistus, rock rose (trandafir de rocă), ingredient cheie în compoziţia celui mai vechi parfum pe nume Kyphi, egiptenii denumindu-l şi „Lacrimile zeiţei Osiris”, esenţial în obţinerea Sfântului şi Marelui Mir, a fost aclimatizat la Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău.

Potrivit cercetătorilor, specia cuprinde peste 180 de morfotipuri în funcţie de zonele de origine, din nordul Africii şi până în Peninsulă Iberică sau sudul Franţei, endemic în Maroc, Algeria şi sudul Spaniei, provincia Malaga.

Vezi și Cercetătorii din Buzău au reuşit decriptarea genomului vegetal

„Colectivul de cercetători de la BRGV a luat în studiu această specie datorită rusticităţii şi rezistenţei acesteia la condiţiile climatice extreme, însă şi pentru multiplele întrebuinţări. Planta se poate dezvolta în pădurile de pin, crânguri şi în zone mai uscate precum dealurile granitice. Seminţele acestei plante pot fi măcinate şi amestecate cu alte făinuri pentru a fi utilizate la prepararea diverselor produse de panificaţie, patiserie şi cofetărie.

- Publicitate -

De asemenea, perişorii glandulari ai frunzelor şi tulpinii secretă o oleo-răşină, denumită labdanum, cu gust dulce şi aromă specifică ce poate fi consumată în stare crudă sau adăugată ca potenţiator de aromă în diverse produse de patiserie, îngheţată, gume de mestecat etc.

În scop terapeutic, de la această plantă se consumă frunzele şi oleo-răşina secretată de aceasta. Are proprietăţi antibiotice, emenagoge, stimulante şi expectorante. Taninurile conţinute de această plantă prezintă proprietăţi antitumorale, antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale şi antiaterosclerotice. Produsele obţinute din trandafirul de stâncă se regăsesc sub formă de pulberi, herba, uleiuri esenţiale şi hidrosoli, respectiv apă florală. Uleiul extras din plantă este considerat elixir anti-îmbătrânire”, arată un studiu BRGV.

- Publicitate -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles