Plățile compensatorii pentru crescătorii de porci, o mare necunoscută

0
porci AFISS
- Reclamă -

Sectorul de creștere a porcilor a trecut prin momente grele în ultimii doi ani, din cauza prăbușirii prețurilor, cei mai afectați fiind micii crescători. Din păcate, nici politica autorităților nu este în măsură să le vină în ajutor, ci dimpotrivă, după câte se pare, mai mult îi încurcă. De celebrele ajutoare de stat (10.000 euro pe beneficiar), blocate se pare de oficialii de la Bruxelles nu se mai aude nimic, ba chiar există voci în piață care susțin că acum se ia în calcul chiar înlocuirea lor cu o altă formă de sprijin.

Mai grav este că micii crescătorii de porci nu pot să beneficieze de plățile compensatorii în totalitatea lor, din diferite motive. Acum de exemplu, când ar fi trebuit să le intre restul de 25% din suma cuvenită, crescătorii s-au trezit că nu au nimic în conturi. Mai mult, nici măcar nu se știe când vor avea parte de acești bani, autoritățile ducându-i cu vorba, așa cum ne-am obișnut. Și aceasta în timp ce ministrul Petre Daea să tot laudă că subvențiile au ajuns la timp la toți femierii… la unii, adică.

AFISS: O nouă reduce a plăților  compensatorii pentru crescătorii de porci

Reprezentanții Asociatiei Fermieirlor cu Investitii in Sectorul Suin (AFISS) sunt nemulțumiți de poziția autorităților române care nu i-au anunțat din timp de modificări, trezindu-se cu conturile goale sau în situațiile ceva mai fericite, cu sume înjumătățite.

„În timp ce fermele cu Capital Străin sunt într-o continuă expansiune, fermierii români afectați de preturile mici din ultimii doi ani nu reușesc sa își plătească furnizorii. În acest context Ministerul Agriculturii atât de aplecat asupra problemelor fermierului român reduce plățile compensatorii în cursul acestui an de două ori.

În această săptămâna urma să se autorizeze la plată restanța aferentă măsurii 215 în cuantum de 25%, surpriză, însă, din acești bani fermierii au descoperit, fără a fi informați în prealabil de reduceri, că deciziile de plată sunt pe 0 sau înjumătățite.

Atrag atenția în mod deosebit că nu discutam despre fermieri mari, ci despre fermieri mici sau mijlocii, pentru care ferma reprezintă o afacere de familie și reușesc să o susțină cu mari sacrificii. Ce reprezinta pentru instituțiile statului un contract sau un parteneriat?

- Reclamă -

Aceste plați sunt pentru producții realizate în 2016, fermierii au respectat angajamentele, iar Ministerul aplică reduceri fără sa informeze. În condițiile în care am muncit în 2016 și încasăm plăți reduse solicităm ca salariile bugetarilor și ale demnitarilor să fie plătite după un an de zile și chiar reduse fără a fi informați, cred că este echitabil”, declară Larisa Ene, președintele AFISS.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.