Implementarea Politicii Agricole Comune, tema discuției Irimescu – Hogan

0
- Reclamă -

Implementarea Politicii Agricole Comune, precum şi crearea de condiţii artificiale la accesarea fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală a fost principala temă la întâlnirea ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, cu comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

„După cum ştiţi, anul trecut am dezangajat circa 1 miliard de euro pe PNDR 2007-2013, la care se adaugă peste 600 milioane de euro corecţii financiare aplicate celor două agenţii de plăţi. Nu putem fi mulţumiţi, chiar dacă pe hârtie figurăm cu cea mai mare rată a absorbţiei – 88,4%. Multe dintre proiectele pe care noi sau auditorii europeni le-au încadrat la condiţii artificiale, s-a dovedit ulterior că nu au fost aşa”, a declarat ministrul Irimescu, ieri.

De asemenea, a fost discutat şi subiectul litigiilor pierdute în instanţă de către agenţia de plăţi având ca obiect proiectele beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, proiecte care ar trebui să fie finanţate în continuare, însă pentru care nu s-a găsit încă o soluţie. În prezent, un număr de aproximativ 29.000 de proiecte care aveau plăţi efectuate de cel puţin 25%, au putut să facă tranziţia pe noul PNDR 2014-2020.

Pe lângă acestea, ministrul Irimescu a prezentat concluziile în urma întâlnirilor bilaterale avute la Bruxelles, în 18 ianuarie, cu Vytenis Andriukaitis, Comisar european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară şi cu Phil Hogan, Comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

Întâlnirea cu comisarul Andriukaitis a vizat ecarisajul şi aspecte legate de pesta porcină africană şi cea clasică. În ceea ce privește ecarisajul, ministrul român a declarat că, momentan, a fost îndepărtată amenințarea infringement-ului, dar ca România va trebui să pună la punct în următoarea perioadă sistemul ecarisării.

În acest sens, ministrul Agriculturii a informat asupra discuțiilor purtate cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), soluția agreată fiind ca MDRAP, prin consiliile județene şi primării, să colecteze cadavrele de animale din gospodăriile populaţiei, iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să asigure finanțarea.

- Reclamă -

Cu privire la pesta porcină africană, ministrul Irimescu a asigurat că România nu se confruntă cu aceasta maladie în acest moment, dar ca aceasta a fost descoperită în Belarus, Polonia şi Ucraina, fapt care ridică gradul de monitorizare şi alertă a autorităţilor.

Pe lângă acestea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a detaliat și aspecte privind participarea la târgul “Săptămâna Verde” de la Berlin, unde a luat parte la o reuniune a miniștrilor agriculturii din statele prezente la eveniment, prilej cu care a stabilit contacte şi discuții atât cu miniștri din UE, cât şi din afara spațiului comunitar.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.