După ce seceta din acest an a compromis culturile de porumb și floarea soarelui pentru mulți agricultori din județul Botoșani, nici semănăturile de toamnă se pare că nu vor scăpa de acest fenomen. Situația este atât de gravă că autoritățile au declarat stare de alertă în 35 de localități, iar locuitorii din zonă spun că nu au mai văzut așa ceva de mai bine de un deceniu.
Potrivit datelor statistice, circa 150.000 ha de culturi agricole au fost compromise integral, din care 31.000 ha de porumb, în acest an la nivel de județ, iar pe lista culturilor afectate se mai numără floarea soarelui și soia.
Agricultorii tot mai speră că va ploua
Deși a plouat recent – în jur de 35-40 litri/mp, nu se poate spune că s-a refăcut rezerva de apă din sol, după cum spune Doru Andrici, un fermier cunoscut din zonă. După ce au pierdut culturile de porumb și floarea soarelui – nici măcar o boabă n-a polenizat -, acum agricultorii trăiesc cu frica că și culturile care ar trebui înființate în această toamnă vor fi compromise din start.
„Semănatul a început, practic mutăm semințele dintr-un sac în alt sac, în speranța că va ploua”, spune cu amărăciune Andrici.
Și președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a atras atenția la începutul lunii septembrie cu privire la efectele secetei în Botoșani. Din păcate, urmările au fost cu mult mai mari decât se aștepta toată lumea.
„Productia de porumb din acest an va scădea considerabil, comparativ cu anul trecut, când zona afectată de secetă a fost mai restrânsă. În acest an, suprafața este mult mai mare, în jur de 1 milion de hectare, în anumite procente (30%, 70%, 80%). Situația este mai bună in Transilvania, în timp ce în Moldova, în zona Botoșani, unde seceta s-a instalat chiar din primăvară, foarte mulți fermieri au ajuns să recolteze mai putin 1.000 kg/ha, ceea ce este o situație destul de delicată”, a declarat Laurentiu Baciu la Ziua Porumbului.