Prețul la carnea de porc, în creștere. Fermierii, tot pe pierdere

0
- Reclamă -

După un început de an mai mult decât dificil, prețul la carnea de porc a început să crească la nivel european, inclusiv în România.

Analiștii susțin că o posibilă explicație ar putea fi exporturile către țările terțe, în special către China, care a ajuns să bată toate recordurile, dar și majorarea cererii pe piețele interne. În Germania, de exemplu, kilogramul de carcasă (56%) a ajuns la 1,66 euro (în data de 6 iulie), comparativ cu 1,45 euro în 25 mai, respectiv 1,34 euro, în 2015. Aceeași tendință se remarcă și pe alte piețe.

În ceea ce privește România, și aici se remarcă o revenire a prețului, după cum susțin producătorii. Acesta se învârte în jurul valorii de 6 lei / kg (în viu), față de circa 3,5 lei în ianuarie. Din păcate, fermierii nu au motive să se bucure, pentru că la 6 lei/kg abia își acoperă costurile de producție, iar în plus au de recuperat pierderile înregistrate în ultimii ani.

Importurile chinezești bat toate recordurile

Importurile de carne de porc ale Chinei în primul trimestru din 2016 au crescut cu 80% față de anul precedent. 68% provin din UE, în timp ce SUA livrează 19%, iar Canada 9%, potrivit unui studiu recent realizat de Federația Exportatorilor de carne din SUA.

Raportul arată că în perioada ianuarie-martie 2016, importurile chinezești au ajuns la 559 000 tone. Prețurile la carnea de porc în China bat toate recordurile: 147 dolari pentru 50 kg de carne în viu la începutul lunii mai. Aceasta înseamnă în jur de 3 euro pe kilogram, cu 52% mai mult față de aceeași perioadă din 2015 și cu 22% în plus față de începutul anului 2016. Raportul mai arată și creșterea continuă a producției de carne din crescătoriile mari (45% din producție), spre deosebire de micii producători cu un volum care fluctuează foarte mult.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.