miercuri, 18 iunie 2025

Cele mai citite

Prețul la carnea de porc, în creștere. Fermierii, tot pe pierdere

După un început de an mai mult decât dificil, prețul la carnea de porc a început să crească la nivel european, inclusiv în România.

Analiștii susțin că o posibilă explicație ar putea fi exporturile către țările terțe, în special către China, care a ajuns să bată toate recordurile, dar și majorarea cererii pe piețele interne. În Germania, de exemplu, kilogramul de carcasă (56%) a ajuns la 1,66 euro (în data de 6 iulie), comparativ cu 1,45 euro în 25 mai, respectiv 1,34 euro, în 2015. Aceeași tendință se remarcă și pe alte piețe.

În ceea ce privește România, și aici se remarcă o revenire a prețului, după cum susțin producătorii. Acesta se învârte în jurul valorii de 6 lei / kg (în viu), față de circa 3,5 lei în ianuarie. Din păcate, fermierii nu au motive să se bucure, pentru că la 6 lei/kg abia își acoperă costurile de producție, iar în plus au de recuperat pierderile înregistrate în ultimii ani.

Importurile chinezești bat toate recordurile

- Publicitate -

Importurile de carne de porc ale Chinei în primul trimestru din 2016 au crescut cu 80% față de anul precedent. 68% provin din UE, în timp ce SUA livrează 19%, iar Canada 9%, potrivit unui studiu recent realizat de Federația Exportatorilor de carne din SUA.

Raportul arată că în perioada ianuarie-martie 2016, importurile chinezești au ajuns la 559 000 tone. Prețurile la carnea de porc în China bat toate recordurile: 147 dolari pentru 50 kg de carne în viu la începutul lunii mai. Aceasta înseamnă în jur de 3 euro pe kilogram, cu 52% mai mult față de aceeași perioadă din 2015 și cu 22% în plus față de începutul anului 2016. Raportul mai arată și creșterea continuă a producției de carne din crescătoriile mari (45% din producție), spre deosebire de micii producători cu un volum care fluctuează foarte mult.

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles