Copa-Cogeca a estimat la sfârșitul săptămânii trecute o producție mai mică cu 3,5% față de cea de anul trecut la grâu de panificație, ca urmare a condițiilor meteo defavorabile, fie că a fost vorba de secetă sau ploaie excesivă, fenomene care au condus la o presiune mai mare din partea dăunătorilor, dar și la înmulțirea bolilor.
La nivelul UE, scăderea este așteptată și pentru producția de cereale, reculul prognozat fiind de 1,3 % față de anul trecut. Oficialii organizației atrag atenția că aceste producții ar putea fi revizuite în continuare în scădere, motivul fiind incertitudinile mari privind recolta de porumb, care a fost cultivat târziu și nu a beneficiat de prea mult soare. De altfel, precipitațiile excesive din acest an și-au pus amprenta și asupra calității grâului, în multe țări, printre care și state mari producătoare cum este Ucraina, de exemplu, unde 70% din recoltă este grâu furajer, sau Franța.
CITEȘTE ȘI Tranzacții cu grâu și orz furajer pe piața internatională. România, un posibil furnizor
”Până la urmă este și normal, pentru că aici plouă mult, iar la momentul recoltării grâul nu are parte de arșiță. De aceea, grâul din România și Ungaria are o calitate mai bună”, afirmă Adrian Mocanu, președintele Asociației Producătorilor de Cereale din Prahova.
«Lipsa produselor de protecție»
Max Schulman, reprezentantul Copa-Cogeca, atrage atenția și asupra faptului că problemele ridicate de dăunători și boli devin tot mai greu de rezolvat, deoarece bolile sunt tot mai rezistente la produsele de protecție a culturilor. El este de părere că există « o lipsă reală de produse de protecție eficace pentru culturi și pentru o mai bună gestionare a riscurilor la nivelul terenului».
Prognoze negative sunt și pentru producția de oleaginoase, cultură la care este estimată o scădere de 1,7% față de anul trecut, respectiv un recul de 5,1% la rapiță. Explicațiile sunt aceleași.