Legea care obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse româneşti şi le interzice să încaseze de la furnizor taxe şi servicii, a fost promulgată luni de Preşedintele Klaus Iohannis.
Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, în luna iunie în unanimitate, legea fiind contestată de patronate şi amânată de mai multe ori, conform celor de la Mediafax.
Comerciantul, persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare, are obligaţia ca, pentru anumite alimente – carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie – să le achiziţioneze în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Aici fac excepţie cei care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active total de până la două milioane de euro, echivalent în lei. Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre a Guvernului, prevede legea promulgată de şeful statului.
Inițiativă, semnată de opt deputați liberali, respectiv Nini Săpunaru, George Scarlat, Costel Șoptică, Stelian Dolha, Gheorghe Tinel, Dumitru Verginel Gireadă, Vasile Iliuță, Marin Anton și Cristian Chirteș, pune în valoare capitalul autohton și producția agricolă locală, conform deputatului PNL Nini.
CITEȘTE ȘI Producător de legume: Nu mai avem pretenții de preț, trebuie să vindem marfa
„Inițiativa PNL vine în sprijinul producătorilor autohtoni cât și a cetățenilor. Importanța acestui proiect de lege rezultă din faptul că producătorii români vor putea comercializa în supermarketuri produse românești într-un procent semnificativ mai mare decât în prezent, iar consumatorii români vor putea consuma produse autohtone proaspete de calitate superioară”, se arată în comunicatul deputatului PNL.
De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, se interzice marilor rețele comerciale să practice și să încaseze de la furnizor taxe de raft sau alte comisioane ascunse. Legea va asigura, astfel, concurența corectă în piață între marile rețele comerciale și comercianții români.
„Bunăstarea în țară o aduc fermierii, producătorii și comercianții care produc și vând produse românești. Banii românilor trebuie să rămână în țară, nu să-i dăm la ‘export’”, mai spune Săpunaru în comunicat.