Fermier Giurgiu: Orice cultură este rentabilă dacă o faci cum trebuie

0
- Reclamă -

Dacă cei mai mulți agricultori se plâng că anul 2016 este foarte dificil, fie că vorbim de prețuri, fie de nivelul și calitatea producțiilor afectate de condițiile meteo defavorabile, un fermier din Giurgiu se arată mulțumit de recoltele din acest an și spune că orice cultură poate fi rentabilă dacă te ocupi de ea, te documentezi și ești la curent cu ultimele tehnologii.

Biță Racman, administratorul societății Racman SRL, lucrează circa 2.000 de ha, cultivate cu grâu, rapiță, orz, porumb și soia. De rapiță este cel mai mulțumit, în condițiile în care a obținut o medie de peste 3,7 tone la hectar, chiar dacă a avut și suprafețe afectate de grindină. A vândut foarte puțin din recoltă, pe care o tine în depozite în așteptarea unui preț mai bun.

“Sunt mulțumitoare producțiile în acest an. Deocamdată rapița deține locul întâi între grâu și orz, dacă mă refer la culturile pe care le-am recoltat deja. Orz am avut foarte puțin și l-am vândut, iar grâul l-am stocat pe tot.  La rapiță, producția a fost foarte bună, am închis cu peste 3,7 tone/ha pe total…Am dat vreo 300 de tone și mai am pe stoc 1700 de tone”, spune Racman.

Cât despre fermierii care se plâng că nu reușesc să iasă pe profit la grâu în acest an – ca să fii profitabil, trebuie să ai o producție de peste șase tone –  Racman spune că ar trebui să se uite și spre alte culturi, mai ales că în România toată lumea cultivă grâu.  El de exemplu, a semănat 50 de hectare de soia, fiind mulțumit de evoluția acestei plante. Alți femieri din Giurgiu s-au orientat și către mazăre, iar producțiile au meritat riscul.

În acest an, Racman a obținut o producție de 7,7 tone la grâu și 3,7 tone la rapiță. Speră să aibă o recoltă frumoasă în toamnă și pe cele 500 ha de porumb, cu condiția să plouă.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.