Prețul mediu al ouălor la poarta fermei a scăzut în România

1
- Reclamă -

Prețul mediu al ouălor la poarta fermei a scăzut în România cu peste 15% față de perioada similară din 2023, mai mult decât media UE. Producția este însă estimată să scadă, România fiind unul dintre cele patru state membre cu cantități mai reduse față de anul trecut.

După scumpiri anuale de peste 37% în 2023 față de 2023, ouăle au devenit tot mai ieftine, atât în România cât și în celelalte state membre, exceptând Estonia unde prețul a urcat cu  22,9% față de perioada similară a anului trecut, arată date ale Comisiei Europene, din 25 martie.

Mai exact, prețul mediu la poarta centrelor de ambalare din România a ouălor categoria A, crescute în aer liber, a ajuns la 187,7 euro pentru  100 de kilograme, cu 15,1% sub prețul mediu din perioada similară a anului trecut, după o scădere lunară de 0,7% și una săptămânală de 0,1%.

Vezi și Prețul crescut al ouălelor, cercetat în SUA

Pentru România, este cel mai mic preț din noiembrie 2023, iar comparativ cu alte state membre avem al doilea cel mai mic preț după Cipru unde prețul mediu la poarta fermei aa ajuns la 172,9 euro 100 de kilograme, exact cât era și anul trecut.

Spre comparație, la nivelul UE, ieftinirea a fost, în medie, de 12,7%, cu un vârf în Olanda unde prețurile s-au diminuat cu 19,8%.

- Reclamă -

Una dintre explicații ar putea fi o ușoară creștere a producției la nivel european.

Potrivit unei analize a Comisiei Europene, anul acesta producția de ouă a UE ar putea crește ușor, cu 0,7% față de anul trecut, până la 6,8 milioane de tone, pe fondul unui plus de producție în toate statele membre, exceptând România ( minus 1,4%), Suedia (minus 24%), Slovenia (minus 1,1%) și Finlanda ( minus 1,7%).

România ar putea produce astfel 360.000 de tone de ouă, cu 5.000 de tone mai puțin decât anul trecut.

Dar la prețul mai scăzut contribuie și alți factori. Mai exact, la nivelul UE, costurile cu cerealele și proteinele din hrana păsărilor au scăzut la 34 de euro per 100 de kilograme de produs de la 73 de euro cu un an în urmă. De altfel, în februarie aul acesta s-au raportata cele mai mici costuri medii din ianuarie 2020 încoace, în condițiile în care au existat perioade în care producția a 100 de kilograme de ouă necesita o cheltuială de 82 de euro.

Potrivit unei analize a Comisiei Europene, anul acesta producția de ouă a UE ar putea crește ușor, cu 0,7% față de anul trecut, până la 6,8 milioane de tone, pe fondul unui plus de prodducșie în toate statele membre, exceptând România ( minus 1,4%), Suedia (minus 24%) și Slovenia (minus 1,1%) și Finlanda ( minus 1,7%).

România ar putea produce astfel 360.000 de tone de ouă, cu 5.000 de tone mai puțin decât anul trecut.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.