Prețuri mai mici cu 47,7% la fitosanitare și cu 37,6% la semințe pentru membrii unei asociații din sud-estul țării

0
nicolae-sitaru-appr-prețuri
- Reclamă -

În ciuda reticenței multor agricultori în ceea ce privește apartenența la o asociație sau cooperativă, există și cazuri în care acestea și-au dovedit viabilitatea. De exemplu, o asociație de fermieri din Ialomița a reușit să obțină de la furnizorii de inputuri prețuri mai mult decât rezonabile pentru membrii săi, ceea ce a redus considerabil costurile de producție.

„Cumpărăm împreună inputurile, le punem într-un coș mare, după care fiecare își asumă  cumpărătura lui, ea se duce pe fiecare fermă, asociația doar organizează. În fiecare an am obținut un discount mediu de 47,7% la fitosanitare și de 37,6% la semințe. Cheltuiala pe hectar a unui membru din asociație este cu mult mai mică decât a unui agricultor care nu este în asociație”, a declarat Nicolae Sitaru, fermier din Ialomița în cadrul conferinței Noile tendințe pentru a mări veniturile în agricultură, organizată de CCIFER, Camera de Comerț Italiană din Romînia și Ambasada Țărilor de Jos. Sitaru se numără printre membrii fondatori ai Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomița, dar și ai Asociației Producătorilor Porumb din România.

El spune că faptul că face parte dintr-o asociație îl ajută foarte mult în fermă.  Pentru că rezultatele au fost bune, acum membrii organizației s-au înmulțit chiar și cu fermieri din județele vecine.

Citește și: Lalelele, florile din grădinile sultanilor și de pe câmpurile Olandei

 

„Ca să producem mai bine trebuie să ne uităm nu doar la partea de venituri, ci și la cea a cheltuielilor operaționale. Dacă produc scump s-ar putea să nu pot să vând. Trebuie să mă gândesc cum să produc ca să fiu eligibil la vânzare ca să îmi rămână și mie ceva..Noi am făcut o asociație la nivelul județului Ialomița care s-a întins și ea prin județele vecine – Călărași, Buzău, Sibiu și facem multe lucruri împreună”, a mai declarat Sitaru.

Asociația Producătorilor de Porumb, un altfel de exemplu

Asociația Producătorilor de Porumb a fost creată după un model francez, iar obiectivul ei este de a-i ajuta pe agricultori cu informații cu privire la hibrizii care se pretează cel mai bine condițiilor de climă și sol din zona respectivă.

- Reclamă -

„Am vrut să facem altceva la Asociația producătorilor de porumb, după ceea ce am văzut în Franța. Am vrut să știm ce hibrizi de porumb să cultivăm, de floarea soarelui, grâu și sorg și să spunem uite hibridul acesta la tine în regiune este cel mai probabil să ai succes cu el, că nu poate nimeni să spună care hibrid într-un a este cel mai bun’’, a adăugat Sitaru.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.