Producția medie de lapte în România, la jumătate față de cea din Olanda

0
importam-lapte-vaca
- Reclamă -

Producția medie de lapte din România este sub jumătate din cea obținută în Olanda (unde producția medie pe cap de vacă este de 8.700 litri pe an. Aceasta nu înseamnă însă că în România nu există ferme care depășesc substanțial producția medie de lapte din Olanda (unde in unele ferme se ajunge chiar și la 12.000 litri lapte pe cap de vaca anual).

Sunt câțiva fermieri români care se pot lăuda cu o producție de peste 11.000 litri de lapte pe cap de vacă pe an, a declarat Nicușor Șerban, fondatorul Agroserv Măriuța, care deține și funcția de președinte al Asociației Holstein.RO, în cadrul conferinței “A produce mai bine, a vinde mai bine”, organizată de CCIFER, Camera de Comerț Italiană din România și Serviciul Economic al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România.

România este departe de Olanda, cel mai mare producător de lapte din Europa, atât ca număr de animale, cât și ca producție de lapte.

Olandezii au un șeptel de 1, 6 milioane de vaci de lapte și o producție de 14 milioane kg de lapte  La nivelul întregii țări există 17.500 de ferme din care 86% sunt cooperative. De remarcat faptul că 20% din mulgeri sunt robotizate.  Producția medie de lapte pe cap de vacă este de circa  8500 litri lapte pe an, iar o vacă are 3,5 fătări, la interval de 420 de zile.

Citește și: Lalelele, florile din grădinile sultanilor și de pe câmpurile Olandei

 

În Olanda, există 54 fabrici foarte mari care procesează peste un milion de litri de lapte – cu alte cuvinte o singură fabrică din Olanda poate procesa toată producția României! – , iar producția are ca destinație piața locală, dar și piața comunitară (45%).

- Reclamă -

Pentru olandezi, România este o piață interesantă, de altfel ca și celelalte țări din Estul Europei, pentru investiții, deoarece la ei nu mai este loc de creștere, în sensul că efectivul actual nu mai poate fi mărit, În plus, nici piața nu mai are loc de creștere, spre deosebire de Estul Europei unde este așteptat un avans de 2-3%.

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.