Culturile arată bine pe câmp, prețurile la cereale în schimb…

0
cereale-camp-iarna-prețurile
- Reclamă -

În Dolj, la Băilești, culturile arată bine, iar femierii nu se tem de ger, deoarece a nins, spune Florea Zdrafcu, un agricultor cunoscut din zonă care lucrează circa 1.200 hectare de teren agricol. Cu toate că stratul de zăpadă este de doar 5 centimetri, acesta este suficient pentru a asigura protecția culturilor. Probleme ar fi fost dacă nu ningea deloc, iar plantele nu erau acoperite. Zdrafcu a semănat în toamnă grâu, orz și rapiță.

Și în Ialomița, la Copuzu, fermierii sunt liniștiți, cel puțin la acest moment, în ceea ce privește starea culturilor. Cristian Dănescu, administratorul Romgate, o societate agricolă care lucrează circa 800 hectare, spune că nu se teme de ger, pentru că a nins recent, dar și pentru că are asigurate culturile. De altfel, de aproape 10 ani el își asigură culturile, pentru că nu o dată s-a întâmplat ca vremea să-i joace feste. Anul trecut, de exemplu, a avut daună de 90%  la floarea soarelui din cauza furtunilor, a avut noroc cu asigurarea, că altfel pierderea ar fi fost  foarte mare.

Prețurile, vechea problemă

După cum se știe, prețurile la cereale au fost foarte mici, anul trecut,  pe fondul producției «istorice» din România, după cum a anunțat ministrul Agriculturii Petre Daea.

Agricultorii speră să mai crească în perioada următoare, așa cum ar și fi normal de altfel. Cristian Dănescu, de exemplu, spune că el nu vinde la momentul recoltării cerealele pentru că prețurile sunt mici și abia din decembrie începe să scoată pe piață recolta. Până atunci, o ține depozitată, nu în silozuri cum face toată lumea, ci în silobaguri, un procedeu mai nou pe piața locală, dar de care el este foarte mulțumit.

 

Citește și:  De ce n-au preț produsele românești?

 

- Reclamă -

Florea Zdrafcu, în schimb, are silozuri unde își stochează recolta. Despre prețul cerealelor spune că este aproape ca la momentul recoltării, ceea ce nu este un motiv de bucurie. Speră însă să se schimbe ceva în perioada următoare. Iar ca el gândesc și alți fermieri…

Sursă foto: www.claudiasofron.wordpress.com

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.