De ce n-au preț produsele românești?

0
- Reclamă -

Recoltele record de anul trecut încep să se simtă în buzunarele fermierilor, care obțin prețuri mici pentru produsele lor.  In loc să se bucure de recoltele bogate, agricultorii stau și gândesc acum către ce culturi să se îndrepte pentru a obține profit.

Pentru legumicultori, cel puțin, 2017 a fost un an prost, dacă ne gândim la ceea ce s-a întâmplat la castraveți și varză de exemplu, prețurile de câțiva bani pe kilogram nefiind capabile să acopere costurile de producție. În aceste condiții, nici nu mai miră pe nimeni faptul că mulți cultivatori de varză nici n-au mai recoltat producția, pentru că nu avea rost.

Din păcate, nici la cartofi situația nu este mai bună, de vină fiind producția mare din 2017, cu care s-a lăudat însuși ministrul Agriculturii, Petre Daea, cât și importurile venite din Polonia și Olanda la prețuri foarte mici, după cum susțin producătorii. Nu mai vorbim de politica marilor lanțuri de magazine.

VEZI SI: 2017 a fost anul recordurilor. La ce să ne așteptăm în 2018?

Ori dacă în vară abia vindeau kilogramul de cartofi cu 30 de bani pe kilogram, acum producătorii ar trebui să se declare fericiți dacă obțin pe kilogramul de cartofi 50 de bani. Cei mai mulți primesc 40-45 de bani pe kilogram de la intermediari, fata de 70 de bani/kg, nivelul care le-ar da o gură de oxigen. Așa se și explică de ce o mare parte dintre ei încep să reducă suprafețele de cartofi și să se uite către alte culturi.

Iar cu aceasta situatie nu se confruntă doar fermierii români, ci și cei din Europa. Și în Franța, producătorii locali au ajuns să se plângă de faptul că un mare lanț de magazine le cumpără producția la un preț de 11 eurocenți pe kg, adică cam același nivel ca la noi. Și este doar începutul de an…

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.