Preţurile uleiului de măsline au atins niveluri record

2
- Reclamă -

Preţurile uleiului de măsline au atins niveluri record la nivel mondial, din cauza unei secete prelungite în cel mai mare producător, Spania, iar preţurile sunt aşteptate să rămână ridicate pentru ceva timp.

 

 

Când renumitul bucătar spaniol-american José Andrés a scris pe Twitter că ouăle ar trebui să fie prăjite în ulei de măsline până la un deget, un utilizator a comentat: ”Uleiul de măsline poate fi scump la un deget. Care este o alternativă pentru cei dintre noi cu buget redus?”

Uleiul de măsline Aldi era de 99p. Acum este 1,29 GBP. Plus multe dintre gamele de bază au dispărut. Până şi Aldi este scump acum!” a spus un alt utilizator de Twitter, cu sediul în Anglia. Potrivit datelor de la Fondul Monetar Internaţional, preţurile globale ale uleiului de măsline au atins 5.989,8 dolari tona, marcând un maxim din ultimii 26 de ani. Iar preţurile ridicate ar putea rămâne aşa ”o vreme de acum înainte”, a spus un analistul specializat în seminţe şi uleiuri vegetale de la Mintec, Kyle Holland.

 

- Reclamă -

Vremea rea din Spania, în special perioada de secetă prelungită, este principalul motiv din spatele creşterii preţurilor.

”Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, a spus Holland.

Ca urmare a condiţiilor meteorologice ”extrem de proaste”, a spus el, recolta recentă de măsline din octombrie până în februarie a produs un randament cu 50% mai mic decât producţia obişnuită, înăsprind oferta globală şi împingând preţurile în sus.

”Condiţiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că… Spania a produs o recoltă de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone, în scădere faţă de recolta obişnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone”, a spus el.

Măslinii cresc în climat cald şi uscat, iar temperatura optimă variază de la 60 la 80 de grade F.

Spania a avut o criză de vreme ”foarte uscată” în martie, înregistrând doar 36% din precipitaţiile medii lunare, potrivit Ministerului Tranziţiei Ecologice al ţării.

Ţara a înregistrat 36 de luni consecutive de precipitaţii sub medie. Şi, dacă vremea nu se îmbunătăţeşte, recolta viitoare s-ar putea confrunta cu un randament şi mai rău.

”Ar putea exista o recoltă similară sau chiar mai mică decât cea produsă în sezonul anterior, potrivit jucătorilor de pe piaţă, care spun, de asemenea, că preţurile ar putea fi la nivelurile actuale pentru o vreme de acum încolo”, a spus Holland.

Franța și România, cei mai mari exportatori de grâu din Europa

”Se pare că seceta care se desfăşoară în Europa, cel mai important în cea mai mare regiune producătoare de ulei de măsline din Spania, a provocat o penurie globală de ulei de măsline”, a declarat David Valmorbida, preşedintele Asociaţiei Australiane a Uleiului de Măsline

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Preţurile uleiului de măsline au atins niveluri record la nivel mondial, din cauza unei secete prelungite în cel mai mare producător, Spania, iar preţurile sunt aşteptate să rămână ridicate pentru ceva timp.     Când renumitul bucătar spaniol-american José Andrés a scris pe Twitter că… Cititi mai multe aici: Preţurile uleiului de măsline au atins niveluri record […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.