Primul transport de cereale ucrainene este așteptat la Istanbul după miezul nopții

0
- Reclamă -

Primul transport de cereale ucrainene exportate de la invazia rusă din 24 februarie este așteptat „după miezul nopții” de marți la Istanbul, potrivit Ministerului turc al Apărării, citat de Le Monde.

Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, care a părăsit luni Odessa la puțin timp după ora locală 9.00 cu 26.000 de tone de porumb cu destinația portul libanez Tripoli (districtul Tripoli, la nord de Beirut), trebuia inițial să ajungă marți după-amiază. Aceasta este așteptată acum „după miezul nopții” la Istanbul, potrivit ministerului.
Nava Razoni s-a aflat în timpul nopții în largul coastelor românești, dar și-a deconectat sistemul de identificare automată, care permit urmărirea traiectoriei, în jurul orei locale 2.00, potrivit datelor de pe site-ul Marine Traffic.
Contactat, Ministerul Apărării nu a precizat imediat motivele acestei deconectări, care îi permite să dispară de pe radar. Această discreție ar putea totuși să-i permită să scape de presă, care îi urmărește sosirea la intrarea în Bosfor.

Cargoul a progresat extrem de lent

Cargoul a progresat extrem de lent (7 noduri) luni în apele ucrainene din cauza posibilei prezențe a unor mine, dar apoi și-a mărit viteza, potrivit Marine Traffic. Acesta urmează să fie inspectat de o echipă a Centrului Comun de Coordonare, care supraveghează exporturile de cereale ucrainene și asigură aplicarea strictă a acordului semnat din 22.

Potrivit procedurii descrise de autorități, „nava nu va intra într-un port din Istanbul, inspecțiile vor fi efectuate pe mare, la ancoră”, la intrarea în Bosfor, la Marea Neagră. Presa a fost avertizată să stea departe: „Nu va fi permisă apropierea bărcilor de navă. Comandamentul Gărzii de Coastă va lua măsurile necesare în acest sens”, a avertizat Ministerul Apărării.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.