Pro Agro trage un semnal de alarma asupra lipsei de reactie a APIA, care nici pana astazi nu a inceput sa vireze avansurile pentru platile directe pe suprafata, in contextul in care Comisia Europeana a adoptat un nou regulament prin care a permis statelor membre sa acorde avansuri in valoare de 70% din valoarea platilor directe, in contextul conditiilor climatice din Europa.
Unele state membre au acordat avansurile la plata pe suprafata la data de 1 octombrie, in conditiile in care sumele sunt diferite, iar deficitul de competitivitate este in defavoarea fermierului roman, se arata intr-un comunicat al Pro Agro.
„Consideram ca se impune un raspuns fara echivoc din partea APIA daca este pregatita sa puna in aplicare Regulamentul 1306 din 2013 privind avansurile, intrucat aceasta tergiversare ii afecteaza pe fermierii care asteapta aceste sume pentru a-si achita datoriile. Totodata, atragem atentia asupra faptului ca, pentru acordarea despagubirilor pentru seceta pedologica din acest an, nu exista sau nu se aplica o procedura unitara in toate judetele. Actele normative contin inadvertente pentru ca s-au facut rapoarte de constatare pe pierderi de recolta, iar despagubirile vor fi acordate pe pierderi de venit”, sustin reprezentantii Pro Agro.
Acestia spun ca se impune transmiterea unei circulare in teritoriu prin care toti functionarii sa aplice o procedura unitara prin care sa indrume fermierii in vederea depunerii documentelor necesare obtinerii despagubirilor compensatorii pentru a ne asigura ca nu se fac abuzuri din partea functionarilor statului si ca toti cei afectati de efectele secetei atmosferice vor putea beneficia de ajutoarele de stat care li se cuvin,
„P.F.A., I.I. si A.F. sunt nedreptatite de masura prin care vor primi aceleasi sume precum persoanele fizice, desi platesc impozite si T.V.A. similar societatilor comerciale”, se mai arata in comunicat.