Piața europeană a laptelui este în plină criză, chiar dacă prețul la lapte a cunoscut o tendință de creștere în ultimele luni, urmare a programului de reducere a producției. Acum provocarea constituie intenția UE de a interveni pe piața laptelui pudră, ceea ce pune din nou presiune pe piața.
Măsura de intervenție presupune cumpărarea de către CE a cantităților de produse eligibile din piață în vederea sprijinirii producătorilor și procesatorilor în perioadele în care prețul pe piața comună scade sub anumite limite. În cazul de față este vorba de circa 400.000 de tone de lapte praf, iar măsurile de intervenție ar urma să se deruleze în următoarele luni.
Prețul de producție al laptelui îl depășește pe cel de vânzare
„Prețul la lapte în prezent este în jur de 30 de cenți, în condițiile unor costuri de producție de 45 până la 50 de cenți pentru litrul de lapte. În Belgia, producătorii primesc 29 de cenți, față de costuri de 46 de cenți, iar în Germania 33 de cenți/litrul de lapte, la costuri de 45 de cenți. Producătorii sunt nevoiți să suporte diferența”, a declarat Sieta van Keimpema, producător olandez de lapte, care deține funcția de vice-președinte al EMB.
Citește și: Ananasul din prăjiturile de iarnă, un amestec de vitamine şi minerale
Producătorii de lapte consideră că este necesară crearea unor instrumente permanente care să gestioneze criza, astfel încât să fie evitate excedentele pe piața laptelui și să fie asigurată o stabilitate pe termen lung. Ei se pregătesc să protesteze în data de 23 ianuarie la Bruxelles, când are loc o reuniune a Consiliului de miniștri, după cum a anunțat Erwin Schöpges, membru în consiliul director al EMB (European Milk Board). În cadrul reuniunii, Comisia Europeană și miniștrii agriculturii ar trebui să creeze o bază legală pentru Programul de Responsabilitate în fața Pieței (PRM).
Sursă foto: