Producătorii de şampanie din Franța se plâng de lipsa exportului

1

Producătorii de şampanie – vin spumant – au un surplus de 400 de milioane de sticle de şampanie în stoc.

Maxime Toubart, un mic producător de vin din Franţa duce mai departe afacerea familiei sale veche de mai bine de 200 de ani. El vinde anual 25.000 de sticle de spumant pe care le produce în cei aproximativ 50.000 de metri pătraţi de vie din jurul casei sale. Afacerea sa va avea success şi în vreme de criză pentru că a avut grijă de clienţii săi la fel de bine cât s-a îngrijit şi de viile sale.

Rose-urile și Prosecco, la mare căutare în restaurantele din România. Vinurile BIO iau avânt.

Lucrurile nu vor fi însă la fel pentru alţi producători de vin spumant care vor ajunge în ruină dacă sunt forţaţi să îşi lase strugurii să se vestejească în vii.

Anul trecut au fost vândute puţin sub 300 de milioane de sticle de şampanie în toată lumea. Jumătate din acestea au fost exportate către Marea Britanie, SUA şi Japonia. Anul acesta, producătorii francezi se aşteaptă să vândă cu 100 de milioane de sticle mai puţin şi prevăd pierderi de 1,7 miliarde de euro.

„Suntem foarte dependenţi de exporturi, iar aceasta ramură a fost lovită prima data de Brexit, iar apoi de coronavirus. Ca toată lumea, producătorii de şampanie au de suferit. Câţiva dintre membrii uniunii noastre au avut pierderi de 90%”, a mai spus Toubart.

Scăderea vânzărilor a generat dispute între cei care deţin viile şi casele de şampanie, printre care nume faimoase ca Bollinger, Moët & Chandon şi Piper-Heidsieck, care cumpără strugurii producătorilor şi îi transformă în vin spumant.

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here