Prognoze optimiste pentru recoltă, dar prețuri mici

0
- Reclamă -

Producțiile agricole se anunță bune în acest an, în cea mai mare parte a regiunilor țării. Prognoze optimiste sunt atât la rapiță și orz, primele culturi care intră la recoltat, dar și la grâu. S-ar putea să avem parte și de unele recorduri, raportat la alți ani. Când vine vorba însă de prețuri, fermierii sunt destul de reținuți și le este chiar frică că s-ar putea întâmpla ca acestea să fie sub nivelul celor de la momentul recoltei de anul trecut, ceea ce se întâmplă acum în piață.

“Culturile arată bine atât la orz, cât și la rapiță, iar la aceasta din urmă estimăm o producție de 4 tone/ha, ceva mai bună față de anul trecut. La noi nu a plouat foarte mult cum a fost în alte zone, dar nici nu putem vorbi de secetă“, spune Vasile Barac, un fermier din localitatea Șuțești, județul Brăila.

Citeşte în AgroTeca şi Valeriu Tabără: De 3-4 ani avem producție de grâu, dar unde sunt banii?

Referitor la prețuri, agricultorul afirmă că la orz, acestea  se situează în jurul a 140 de euro/tonă, iar la rapiță merg spre 360 de euro/tomă. La grâu, tona se vinde cu 600-640 de lei.

Cultură culcată la pământ, recoltă slabă

Rapiţă
Rapiţă

Din păcate, nu toți agricultorii au avut parte de condițiii meteo favorabile, motiv pentru care au apărut tot felul de probleme. La Jilava, în județul Ilfov, de exemplu, din cauza furtunilor orzul a fost culcat la pământ. Nici rapița nu stă mai bine, pentru că au apărut diferite boli din cauza ploilor, iar o mare parte din cultură s-a uscat, după cum susțin reprezentanții firmei Kaiser. La grâu, estimările se ridică la 6 tone/ha, o producție care ar acoperi costurile de producție, în condițiile în care prețul grâului a ajuns undeva la 60 de bani/kg.

Grâul arată bine și la Vaslui, unde începerea recoltatului este preconizată a avea loc peste circa o lună, spune Viorel Humă, un fermier din comuna Ștefan cel Mare, județul Vaslui. Din păcate, aici inundațiile au produs ceva pagube la mai multe culture.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.