Vom avea produse românești mai ieftine cu 20%, în supermarketuri?

0
hypermarket-alimente
- Reclamă -

Ani de zile marile rețele de retail din străinătate au făcut legile pe piața internă, eliminându-i practic de pe rafturi pe producătorii locali. Lucrurile se vor schimba însă cât de curând, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi ale Legii supermarketurilor (adoptată miercuri de Camera Deputaților) care obligă marile rețele de magazine să comercializeze cel puțin 51% produse românești (legume, fructe, ouă, pâine, lactate, carne sau miere). Mai trebuie doar ca și președintele Johannis să-și dea acceptul. Aplicarea acestor prevederi îi va ajuta pe producătorii locali să intre în rețelele internaționale de magazine, fiind preconizată chiar o reducere a prețurilor de circa 20%, după cum susține deputatul Marin Anton, inițiatorul legii. De cealaltă parte, retailerii amenință cu închiderea magazinelor și renunțarea unor lanțuri dinafara țării la prezența pe piața internă. Nu în ultimul rând, ei spun că punerea în aplicare a noilor prevederi va avea ca efect o creștere a inflației.

”Comerciantul persoana juridică autorizată să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca, pentru categoriile: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proportie de cel puțin 51%, volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în conformitate cu legislația în vigoare”, se arată în noua formă a Legii 321/2009.

Comercianții sunt obligați să acorde spații distincte de expunere și vânzare a produselor românești, în condițiile legii, pe care trebuie să le și promoveze. De asemenea, se reduce semnificativ termenul de plată – acesta nu poate să depășească 30 de zile calendaristice.In același timp, vor dispărea taxele la raft, fiind interzis comercianților să solicite facturarea/refacturarea și să încaseze de la furnizor taxe și servicii. Legea supermarketurilor va fi trimisă spre promulgare la Președinția României.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.