Programul destinat tomatelor- un succes, cel pentru suine, în continuare aşteptat

0
suin-pesta-suine
- Reclamă -

Programul destinat susţinerii producătorilor de tomate se dovedeşte în continuare atractiv pentru legumicultori, peste 9.500 s-au înscris, în acest an, în timp ce în cazul crescătorilor de porci se tot amână apariţia legii reproducţiei, după cum recunoaşte însuşi ministrul Agriculturii, Petre Daea. Iar motivul constituie, aşa cum ne şi aşteptam, obiecţiile venite din partea CE. Între timp, importurile de carne de porc tot cresc, la acest moment ajungându-se ca aceastea să aibă o pondere de circa 50%, potrivit datelor din piaţă. Să vedem însă şi ce alte astfel de programe vor intra în vigoare începând de anul viitor, după cum au anunţat guvernanţii, obiectivul principal fiind  redresarea balanței comerciale, în condiţiile unui deficit tot mai mare.

„Am un regret în ceea ce privește programul privind susținerea suinelor. Îl doream și pe acesta implementat în acest an, dar din nefericire nu l-am realizat. Acesta se află în Parlament pentru a-l modifica în funcție de cele stabilite cu Uniunea Europeană”, a declarat Petre Daea.

Rezultate peste aşteptări, la fel şi importurile

În prima etapă a programului destinat susţinerii producţiei de tomate româneşti, s-au înscris 4.378 de producători, care şi-au primit deja banii. Chiar şi aşa, importurile au continuat să acopere o parte însemnată din piaţă, mai ales în retail, iar preţurile s-au menţinut la un nivel destul de ridicat. Datele oficiale arată că în urma acestui program au fost livrate pe piaţă peste 25.000 de tone de tomate in ciclul I, în extrasezon, cantitate care ar urma să fie atinsă şi în ciclul II de producţie. Cu alte cuvinte, există toate premisele să avem roşii româneşti de Sărbători…. Cât despre preţuri, aceasta este o altă poveste. Nu de alta, dar roşiile româneşti se vindeau la Indagra cu 15 lei/kg, ceea ce nu este la îndemâna oricui.

Citește și: Românii vând lâna cu 6 cenţi/kg, în timp ce nemţii cer 13 euro/mp de izolaţii

„Nu ne așteptam la un rezultat atât de bun, dar pentru că mulți producători de legume au văzut că au primit banii în primul ciclu au creat spații noi și așteptăm ca în lunile următoare să vedem tomatele pe piață. Programul are două etape legate de ciclul de producție, primul s-a încheiat și 4.378 de producători care s-au înscris în program au cultivat, au produs, au vândut, au desființat cultura și au încasat și banii în momentul în care au putut aduce la minister deconturile pentru cantitatea de 2.000 de kilograme pe care trebuia obligatoriu să o vândă ca să beneficieze de subvenții. Ciclul II înseamnă producerea de tomate în perioada octombrie, noiembrie și decembrie și în acest ciclu s-au înscris și au plantat și acum valorifică produsele mai mult de 4.000 de legumicultori. O parte au vândut cantitatea de 2.000 de kilograme, iar 33 de producători au depus deja deconturile, urmând ca și ceilalți să o facă ca să își ia banii”, a precizat Daea.

România importă de 280 de ori mai multe roșii față de cât exportă. În 2016, de exemplu, valoarea exporturilor s-a cifrat la 250.000 de euro, în timp ce importurile au sărit de 70,1 milioane de euro.

- Reclamă -

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.