Proiect de restructurare a cercetării agricole

0
- Reclamă -

Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Gheorghe Sin, a anunțat că, în cel mai scurt timp, va fi prezentat ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, un proiect cu privire la restructurarea cercetării agricole astfel încât aceasta să devină performantă.

El a răspuns astfel ministrului Achim Irimescu, prezent la un eveniment organizat de ASAS, care a arătat că sunt foarte multe aspecte de discutat în privinţa cercetării, însă acest domeniu trebuie restructurat, pentru a se putea vorbi de o cercetare agricolă funcţională, finanţată corespunzător şi care să aibă în vedere creşterea numărului cercetătorilor, pentru că “fără cercetare nu există viitor în agricultură”. De asemenea, Irimescu a subliniat că “trebuie să existe o colaborare foarte bună între universităţi, unităţi de cercetare, fermieri, dar şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar cercetarea trebuie să fie orientată în funcţie de cerinţele pieţei”.

Ministrul Agriculturii prezent la manifestări

cerceratre agri

Achim Irimescu a fost prezent la cea de-a VI-a ediție a Simpozionului Științific Internaţional „Economia Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Realități şi perspective pentru România”, eveniment la care a participat și ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu. Manifestarea a fost organizată de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală şi a avut loc în Aula Academiei de Știinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”. Printre participanții la eveniment s-au aflat preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Gheorghe Sin, directorul Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală, Alexandru Lăpuşan, Academicianul Cristian HERA, Vicepreşedinte al Academiei Române, precum şi numeroşi reprezentanţi ai fermierilor, membri ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Parlamentului României etc.

Cercetarea agricolă la răscruce de drumuri

- Reclamă -

Manifestarea a avut drept scop principal mijlocirea schimbului de idei şi informații, prezentarea celor mai noi rezultate generatoare de soluții la problemele economiei agrare şi ale dezvoltării rurale, promovarea şi încurajarea creării de parteneriate în domeniul cercetării la nivel național şi european.

În deschiderea simpozionului a fost prezentat un sondaj realizat în 31 de unități de cercetare cu tema „Cercetarea agricolă la răscruce de drumuri”, în cadrul căruia au fost prezentate soluții si programe privind restructurarea cercetării agricole.

Printre temele abordate în cadrul simpozionului s-au numărat problemele cu care se confruntă cercetarea românească, cum ar fi datoriile mari acumulate de institutele de cercetare în decursul ultimilor ani, numărul în scădere al cercetătorilor, deficienţele finanţării cercetării agricole. Totodată, s-a menţionat că trebuie identificată calea pentru transferarea rezultatelor cercetării către fermieri, întrucât beneficiarii rezultatelor cercetării ar trebui să fie, pe lângă agricultori, şi instituţiile statului.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.