Proteste la sediul Lactalis. Fermierii vor un ‘’preț corect’’

0
- Reclamă -

Prețul mic de achiziție la lapte oferit de procesatori i-a scos în stradă nu doar pe fermierii români, ci și pe cei francezi, care protestează începând de luni în fața sediului Lactalis, cel mai mare producător de lactate din lume, din Laval.

Conducerea Lactalis, companie prezentă și pe piața românească, a anunțat că este dispusă să discute cu fermierii pe tema prețului laptelui, dar a atras atenția că în niciun caz nu poate oferi mai mult, în condițiile în care firmele concurente din Belgia sau Irlanda cumpără laptele la prețuri mai mici cu până la 40 de cenți față de ce oferă Lactalis.

Fermierii francezi au anunțat că vor protesta cel puțin timp de o săptămână la sediul Lactalis, companie acuzată că este procesatorul care plătește cel mai prost din piață, scopul lor fiind să obțină un «preț corect», potrivit publicației La Voix du Nord.

Lactalis – Supărarea fermierilor lactalis2

Crescătorii de vaci sunt nemulțumiți de faptul că în timp ce procesatorii raportează profituri uriașe, ei sunt într-o situație dramatică. Reprezentanții Lactalis susțin că sunt la curent cu problemele fermierilor, dar pe de altă parte recunosc și că nu pot să facă abstracție de realitatea din piață, adică de prețurile mai mici cu până la 50 de cenți ofertite de concurenții belgieni sau irlandezi.

«Dacă exploatațiile noastre vor dispărea, o să ajungem ca în SUA și Germania, unde există unități foarte mari de procesare, iar acesta nu este un model pentru Franța», au avertizat fermierii.

În luna august, prețul de achiziție a laptelui oferit de Lactalis a ajuns la 256 de euro pentru 1.000 de litri, comparativ cu 363 de euro în iulie 2014. Fermierii consideră că un preț corect ar fi în jurul valorii de 300 de euro la 1.000 de litri.

- Reclamă -

În ultima vreme, numărul fermierilor care renunță la activitate este tot mai mare – procentul a ajuns la circa 15%, față de 3% anterior –  în timp ce aceia care continuă să crească animale se îndatorează tot mai mult, au atras atenția liderii de sindicat.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.