România a ajuns Franța la producția de grâu, cu o medie de 4 tone/ha

0
- Reclamă -

Producţia de grâu a crescut în acest an cu 7% faţă de 2015, până la 8,413 milioane de tone, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar, în timp ce la rapiţă s-a obţinut o cantitate de 1,266 milioane de tone, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.

Deși media la hectar nu este de domeniul recordului, în acest an putem vorbi totuși de o premieră: cu cele 4 tone la hectar România a ajuns la același nivel precum Franța, cel mai mare producător de grâu din UE, care din cauza condițiilor meteo defavorabile, a înregistrat o scădere dramatică a recoltei de grâu, de la o medie de 5,8 tone/ha, anul trecut la circa 4 tone/ha în acest an. Acesta înseamnă că producția totală a Franței s-a redus de la 43 milioane de tone, anul trecut, la 28,68 milioane de tone, în acest an, ceea ce face ca disponibilul la export să fieși el mai mic.

În ultimii zece ani, în România, cele mai mari producţii medii au fost obţinute anul trecut – 3,84 tone la hectar, în 2011 – 3,68 tone la hectar, în 2014 – 3,58 tone la hectar şi în 2008 – 3,40 tone la hectar, potrivit MADR. In 2015, producţia de grâu a fost de 7,85 milioane de tone în 2015.

 În ceea ce priveşte floarea soarelui, ministrul Agriculturii a precizat că se estimează o producţie de 1,7 milioane de tone, media la hectar fiind de circa 1.730 kg/ha, în condiţii de secetă. În 2015, producţia de floarea soarelui a fost de 1,758 milioane de tone, ceea ce înseamnă o medie de 1,75 tone la hectar, iar suprafaţa recoltată s-a ridicat la un milion de hectare.

Exporturi mai mic pentru francezi   

Anul 2016 nu a fost însă la fel de bun și pentru alte țări mari producătoare. Francezii, de exemplu, se plâng că au avut cea mai mică producție din ultimii 30 de ani, spre deosebire de alți mari producători precum Rusia (71 milioane de tone), Ucraina (24 milioane de tone) și SUA, principalii cuncurenți pentru producătorii din Hexagon, care se pot lăuda cu recolte foarte bune.

- Reclamă -

În acest an, Franța va pierde primul loc în clasamentul celor mai mari exportatori de  grâu la nivel european, în favoarea Germaniei (producție estimată la 25,5 milioane de tone de grâu). Pentru export, este estimat un disponibil de 5,1 milioane de tone, față de 6,5 milioane de tone, prognozele pentru Germania.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.