miercuri, 25 iunie 2025

Cele mai citite

Rasele de vaci din România: tradiție, adaptabilitate și producție de top. Descoperă ce tipuri de bovine se cresc în țara noastră

România are o tradiție îndelungată în creșterea bovinelor, iar diversitatea raselor de vaci reflectă atât condițiile geografice variate ale țării, cât și nevoile fermierilor. Fie că vorbim despre rase specializate în producția de lapte, carne sau rase mixte, România dispune de un patrimoniu valoros în zootehnie.

Rasele de vaci din România: tradiție, adaptabilitate și producție de top. Descoperă ce tipuri de bovine se cresc în țara noastră

Alegerea unei rase potrivite este esențială pentru eficiența unei ferme. Unele vaci sunt renumite pentru cantitatea mare de lapte produsă, altele pentru calitatea superioară a cărnii sau pentru rezistența la condiții climatice dificile. În continuare, prezentăm cele mai importante rase de vaci întâlnite în România.

1. Bălțata Românească – Regina fermelor autohtone

Cum arată noua linie de Bălţată cu Negru Românească? - Revista Ferma

Este cea mai răspândită rasă de vaci din România, apreciată pentru producția bună de lapte, dar și pentru greutatea corporală, ceea ce o face o rasă mixtă (lapte și carne). Se adaptează bine condițiilor climatice din România și este relativ ușor de întreținut.

- Publicitate -

2. Brună de Maramureș – rustică și rezistentă

LE-A REUȘIT - Staţiunea zootehnică din Sighetu Marmației, care a dezvoltat  rasa Bruna de Maramureș, dispare după 46 de ani, fiind absorbită de  stațiunea similară din Sângeorgiu de Mureş - 2mnews

Această rasă este originară din zonele de munte, în special Maramureș, și este recunoscută pentru rezistența la boli și adaptabilitatea în condiții grele. Este o vacă bună pentru gospodării mici, având o producție constantă de lapte cu un conținut ridicat de grăsime.

3. Pinzgauer de Transilvania – rasă montană cu tradiție

Zoo.ro - Bovine din rasa Pinzgauer

Pinzgauerul este o rasă adusă inițial din Austria, dar adaptată în timp în zonele montane ale Transilvaniei. Este apreciată atât pentru laptele de calitate, cât și pentru carnea gustoasă. Fiind o rasă rustică, necesită mai puține condiții speciale de întreținere.

Vezi și: Turcia oferă gratuit vaci micilor fermieri și tinerilor care doresc să înceapă o afacere în agricultură

- Publicitate -

4. Holstein-Friza – campioana producției de lapte

Holstein (taurine) - Wikipedia

Deși nu este o rasă tradițională românească, Holstein-Friza a fost introdusă pentru a spori producția de lapte în fermele mari. Este cunoscută pentru randamentul ridicat, dar are nevoie de o îngrijire atentă și o alimentație bogată.

5. Aberdeen Angus – pentru carne de calitate premium

Caracteristicile rasei Aberdeen Angus

Rasa Angus, tot mai populară în România în ultimii ani, este specializată în producția de carne de calitate superioară. Este crescută în special în ferme dedicate exportului și este rezistentă la temperaturi variate, fiind o alegere bună pentru pășunat extensiv.

6. Rase locale sau în curs de conservare

Ferma Cobor reintroduce sura de stepă,un tip de carne de vită aproape  dispărut

Pe lângă rasele mari și productive, România mai are și rase locale în curs de conservare, precum Sura de stepă sau Mocănița. Acestea sunt mai puțin productive, dar fac parte din patrimoniul genetic național și sunt valoroase din punct de vedere istoric și ecologic.

Creșterea vacilor în România este o activitate care îmbină tradiția cu modernizarea. Alegerea rasei potrivite depinde de scopul fermei – lapte, carne sau mixt – și de resursele disponibile.

Fie că este vorba despre rase tradiționale românești sau importate și adaptate, fiecare vacă are un rol bine definit în peisajul agrozootehnic românesc. Diversitatea raselor este un atu important pentru viitorul agriculturii din România.

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles