Rebega: Guvernul să creeze locuri de muncă pentru ”șomerii pestei porcine”

3
ue-porci-carne-porc-import

Guvernul să încurajeze crearea de locuri de muncă pentru cei rămaşi şomeri în urma crizei pestei porcine, susține europarlamentarul Laurențiu Rebega.

”Guvernul se confruntă cu o dublă criză în cazul pestei porcine africane şi nu pare pregătit să gestioneze niciunul din aspectele ei. Există, pe de o parte, responsabilitatea de a opri focarele de infecţie şi de a asigura despăgubirile necesare pentru că fermierii afectaţi şi-au pierdut mijloacele de trai. Deocamdată, pesta porcină se răspândeşte, iar despăgubirile trebuie asigurate din bugetul de stat, pentru că, aşa cum comisarul pentru Agricultură a transmis prin scrisoarea pe care mi-a adresat-o, banii europeni erau destinaţi prevenirii apariţiei şi răspândirii pestei porcine, iar în lipsa acestor măsuri, care nu au fost adoptate de Executiv, responsabilitatea, aşadar şi plata despăgubirilor, aparţine autorităţilor române.

Dar pesta porcină mai lasă în urmă o gravă problemă a şomajului în cazul fermelor mari care se văd nevoite să îşi dea afară angajaţii după sacrificarea porcilor. Iar aceasta este iarăşi o problemă pe care Guvernul trebuie să o rezolve identificând modalităţi de a atrage investitorii sau marii angajatori în a prelua forţa de muncă din zonă şi a oferi astfel o şansă de revenire familiilor care s-au trezit fără veniturile provenite din salarii. Simpla plată a despăgubirilor pentru animale nu rezolvă dispariţia locurilor de muncă din agricultură în zonele afectate de pesta porcină, unde mii de români erau angajaţi ai marilor ferme acum puse în situaţia de a-şi opri activitatea.

Nu am văzut nicio propunere şi nicio grijă a Guvernului pe această temă, deşi e clar că pesta porcină lasă în urmă un dezastru economic şi un şomaj ridicat. Sunt convins că Guvernul are tot interesul să închidă subiectul, eventual să plătească despăgubirile şi apoi să uite de consecinţele economice ale crizei asupra zonelor afectate. Dar responsabilitatea sa nu se opreşte aici. Rămân, în urmă, familii întregi fără venituri şi fără mijloace de trai. Guvernul trebuie să intervină în acele zone şi să încurajeze crearea de locuri de muncă pentru cei care au rămas pe drumuri ca urmare a epidemiei. Aşteptarea ca media să uite de subiect, iar oamenii să rămână abandonaţi şi să se descurce pe cont propriu, nu ar face cinste niciunui Guvern, indiferent de orientare, darămite unuia care se pretinde social-democrat!

Gestionarea situaţiei post-criză este la fel de importantă ca şi lupta cu focarele de infecţie. Dacă Guvernul a ratat prevenirea şi gestionarea situaţiei create de pesta porcină africană, ar trebui să se implice serios măcar în diminuarea efectelor ei economice care ameninţă să afecteze pături largi ale populaţiei în zonele lovite de epidemie.”

 

Citește și:MADR vine în întâmpinarea producătorilor care vor să-și facă cunoscute produsele

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here