AFIR: fonduri europene pentru crescătorii de animale. Înscrierile încep din septembrie

3
bani, sprijin
bani, sprijin

Începand de luni, 3 septembrie 2018, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) deschide noi sesiuni de primire a proiectelor de investiții, finanțate prin intermediul a trei submăsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) pentru teritoriul național, dar și pentru zona ITI Delta – Dunării (ITI-DD).

Fondurile totale nerambursabile, disponibile solicitanților care doresc să obțina finanțare europeană, insumeaza 307,3 milioane de euro, din care 4,3 milioane de euro sunt alocate investițiilor din zona ITI Delta – Dunării.

Cererile se pot depune pentru trei submăsuri

Astfel, în intervalul 3 septembrie 2018, ora 9.00 – 31 decembrie 2018, ora 16.00, AFIR va primi cereri de finanțare pentru submăsura (sM) 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, (componența zootehnic pentru întreg teritoriul național), sM 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” doar pentru zona ITI – DD si sM 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” doar pentru ITI – DD.

În cazul submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole” (pentru intreg teritoriul national), componentele sector vegetal, ferma de familie și ferma mică, sesiunea va începe tot în data de 3 septembrie 2018, ora 09.00, termenul limita de depunere fiind  31 martie 2019, ora 16.00.

„În această perioadă, ne-am implicat la capacitate maximă pentru a pregăti toate etapele procedurale necesare deschiderii sesiunii de primire a proiectelor de investiții în exploatații agricole la nivel național și investiții neagricole din teritoriul ITI Delta Dunării. Avem fonduri disponibile de peste 300 de milioane de euro pentru aceasta sesiune, una dintre cele mai mari alocări financiare de până acum, pentru a susține dezvoltarea acestor sectoare importante.

AFIR va obține extrasul de carte funciară aferent imobilului pe baza datelor cadastrale înscrise de către solicitanții submăsurii 4.1 în Cererea de finanțare. De asemenea, solicitanții care dispun de semnătura electronică pot depune Cererea de finanțare și documentele anexe semnate electronic. Pentru cei care nu dețin semnatura electronică se procedează la fel ca și până acum, dar în cazul în care vor fi selectați pentru finanțare, vor avea obligația să dețină certificatul digital calificat la momentul contractării.”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

 

Citește și Rebega: Guvernul să creeze locuri de muncă pentru ”șomerii pestei porcine”

În cadrul acestei sesiuni de depunere aferentă submăsurii 4.1 sunt eligibile și investițiile propuse de solicitanții care au sediul social sau amplasarea investițiilor în teritoriul ITI Delta Dunării, cu condiția respectării Strategiei ITI. Conform Ghidului solicitantului, Cererile de finanțare vor viza obligatoriu investiții cu construcții și montaj doar în cazul sectoarelor vegetal și zootehnic, cu excepția fermelor de familie și fermelor mici unde nu exista aceasta obligativitate.

Proiectele se pot depune online              

Depunerea proiectelor se realizează on-line pe pagina oficială de internet a Agenției, www.afir.info, pentru toate submăsurile care se vor lansa. Totodaă, toți cei interesați să dezvolte investiții în domeniul agricol și în cel non-agricol, pot consulta Ghidul solicitantului pentru submăsurile amintite pe site-ul AFIR, la secțiunea „Investitii PNDR”.6

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here