4 sfaturi utile pentru cei care vor să acceseze fondurile europene

2
- Reclamă -

Orice fermier cu experiență știe că depunerea proiectului de finanțare și aprobarea acestuia reprezintă doar un prim obiectiv. Odată ce proiectul ne-a fost aprobat, avem posibilitatea de a obține până la 50% din valoarea proiectului imediat după semnarea contractului de finanțare.

Totuși, pentru a fi siguri că suma ne va fi virată, va trebui să îndeplinim anumite condiții și să avem în vedere anumite detalii care nu sunt menționate explicit în ghidurile de finanțare. Iată cu ce trebuie să începem:

1) Începerea procedurilor de achizitii

Principala problema a multor fermieri începători care accesează fonduri europene constă în implementarea planului de afaceri, întocmai cu etapele și procedurile menționate în plan. Omiterea unei etape sau efectuarea de achiziții neeligibile cu acel proiect poate atrage consecințe grave, de la refuzul decontării anumitor cheltuieli și până la suspendarea întregii finanțări.

Pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întamplă dar și că vom fi eligibili primirii a pana la 50% din valoarea sprijinului chiar la semnarea cererii, va trebui să verificăm proiectul cu atenție întainte de planificarea unei achiziții, să întocmim un dosar de achiziții avizat și să dispunem de o garanție egala cu avansul pe care îl solicităm. Astfel, vom avea certitudinea ca toate achizițiile planificate de noi sunt eligibile și vom avea acces imediat și la 50% din valoarea sprijinului.

2) Obținerea propriu-zisă a sprijinului

- Reclamă -

Aprobarea cererii și avizarea dosarului de achiziții pentru obținerea avansului de 50% sunt aspecte foarte importante, însă trebuie să avem în vedere și modalitatea de primire efectivă a banilor.

Fermierii care nu reusesc să întocmească un dosar de achiziți în timp util sau care nu dispun de garanția solicitată nu vor putea primi avansul de 50%, însă au și alte soluții pentru a beneficia de o parte din sprijin în avans.

Instituțiile financiare pun la dispoziția fermierilor anumite credite, prin care le oferă acestora in avans, sprijinul pentru care tocmai au fost declarați eligibili. Astfel, fermierii vor dispune de capitalul necesar, iar instituția îți va recupera suma odată ce sprijinul va fi acordat oficial.  Acest site ne pune la dispozitie mai multe planuri de finanțare pentru fonduri europene, dar și soluții inteligente de internet banking, soluții extrem de utile pentru securizarea fondurilor și pentru asigurarea unui acces facil la acestea.

3) Modificarea contractului de finanțare

După aprobarea finanțării, foarte mulți fermieri ajung să realizeze ca nu pot îndeplini toate procedurile de achiziție sau ca trebuie să le modifice pentru implementarea mai facilă a proiectului. Chiar dacă suntem convinși că acestei schimbări vor aduce doar beneficii proiectului nostru, este extrem de important să nu le punem în aplicare până când nu obținem acordul instituției care ne-a acordat sprijinul.

Citește și AFIR: fonduri europene pentru crescătorii de animale. Înscrierile încep din septembrie

Modificarea contractului de finanțare nu este o procedură complicată și se realizează printr-un simplu act adițional, cu condiția ca acest act să nu schimbe obiectivul principal al proiectului și să nu afecteze funcționalitatea investiției, criteriile de eligibilitate și de selecție. Pentru modificări tehnico-financiare ce nu depășesc 10% din valoarea Contractului de finanțare nu este necesară întocmirea unui act adițional.

4) Colaborarea cu ofertanții

Pentru a implementa un proiect finanțat din fonduri europene, orice beneficiar va trebui să organizeze licitații, prin care să subcontracteze anumite servicii și să achiziționeze materialele necesare dezvoltării exploataței.

În cele mai multe cazuri, fermierii sunt tentați să aleagă serviciile/bunurile cu prețul ce mai mic și omit să se asigure că respectivii colaboratori au într-adevăr capacitatea de a-ți îndeplini obligațiile contractuale în timp și întocmai cu specificațiile indicate de beneficiar. Conceperea unui contract clar, cu penalități de întârziere dar și verificarea activitații ofertanților ne pot scuti de multe situații neplăcute.

Sursa: Știriagricole.ro

 

 

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.