Povestea porcului în varianta lui Petre Daea

3
ziua-prombului-petre-daea .

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea este convins că România va fi în stare să treacă peste acest moment greu în care se află din cauza pestei porcine africane, dacă nu sunt puse zilnic la îndoială procedurile şi nu se fac interpretări de tot felul.

Acesta susţine că pe unii politicieni nu-i interesează şoriciul porcului, ci doar modul în care pot creşte în sondaje.

„România va fi în stare să treacă peste acest moment greu, care este un moment dificil, printr-o singura soluţie: să analizăm cu atenţie şi să acţionăm împreună. Dacă noi zilnic punem la îndoială procedurile şi facem interpretări de tot felul, nu putem să stăpânim acest virus. Pe unii, am văzut eu că nu-i interesează şoriciul porcului, cum nu-i interesa oaia, criticau oaia seara şi mâncau brânza dimineaţă, aşa e şi acum. Nu-i interesează şoriciul porcului, ci doar dacă cresc cumva în sondaje. Ori România nu are nevoie de aşa ceva. Eu, ca om responsabil de sector, îi rog pe toţi să înţelegem acest moment şi să ne dăm mâna când e rău, să nu facem interpretări şi speculaţii de tot felul”, a precizat Petre Daea.

Ministrul a menţionat că în România nu există specialişti şi nicio facultate care să producă specialişti în ceea ce priveşte combaterea pestei porcine africane (PPA) şi de aceea trebuie lăsaţi medicii veterinari să îşi facă treaba, conform procedurilor stabilite de Uniunea Europeană, adăugând că boala există de 40 de ani şi nu a fost generată în România.

„În România nu există niciun specialist, nicio facultate care să producă specialişti privind combaterea PPA. Nu a fost o boală cunoscută şi care să manifeste interes pentru cercetare, pentru a fi analizată. De aceea ne folosim de experienţa oamenilor care s-au întâlnit cu o asemenea boală, dar care nu are nici vaccin şi nici tratament. (…) Au venit specialişti din Franţa, Danemarca şi din Spania a venit unul în România, un specialist pe care îl folosesc ţările aflate în această situaţie. A analizat şi situaţia de la noi, considerând că pe partea de vest, în Satu Mare, am reuşit să închidem focare de patru ori până acum. Acolo virusul a putut fi stăpânit, dar în sud, situaţia are altă dimensiune generată din interpretările specialiştilor de o serie de factori specifici zonei. Este important că toată lumea este conectată pentru rezolvarea ei. Noi nu avem dreptul să facem atac la proceduri, procedurile fiind stabilite de UE. Nu intru în contradicţie cu nimeni, dar boala nu a fost generată în România, nu a făcut-o vreun creuzet din Ţara Românească o asemenea boală, boala este de mulţi ani, este de 40 de ani în Sardinia şi a evoluat foarte rapid în Rusia, Belarus, Ucraina, Moldova, Cehia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Ungaria şi mai nou în China. (…) Dacă nu avem specialişti în România, cum peste noapte trebuie să ne erijăm în specialişti în domeniu? Haideţi să-i lăsam pe cei care ştiu, să îşi facă treabă. Eu am încredere în medicii sanitari-veterinari, în corpul sanitar-veterinar care ştie cum să se comporte cu boala. Ştiu să se lupte cu bolile la animale şi la păsări, s-au pregătit pentru aşa ceva, pentru a pune stavilă acestei molime”, a explicat şeful MADR.

Acesta a anunţat că pe data de 6 septembrie va fi o reuniune, cel mai probabil, la UE, „cu toţi oamenii de ştiinţă din lume”, ca să vadă căile prin care se pot opune acestei boli.

Întrebat dacă se va decide cumva să nu se mai crească porci în gospodăriile populaţiei o anumită perioadă de timp, aşa cum s-a întâmplat în Polonia pentru eradicarea bolii, Daea a răspuns:” Este exclus. Porci în România se cresc şi se vor creşte, cum de altminteri se cresc şi în Polonia. Trec şi aceste momente grele costisitoare pentru ţară. Despăgubirea se dă de la bugetul statului şi apoi se cere mecanismul prevăzut de regulamentul 652 al CE, care spune că aceste despăgubiri, banii respectivi, pe documentele pe care le prezintă ANSVSA, vor veni de la UE. Eu răspund doar pe ce am atribuţii legale, am comunicat Comisiei, am făcut intervenţii în plen şi situaţia în care se afla ţara şi am cerut sprijin Comisiei, pentru că este vorba despre apărarea graniţei, nu numai a României, ci şi a UE. Această molimă nu-i la noi prima dată, a fost şi este încă în multe ţări, unde s-a procedat la fel, iar CE a intervenit cu sprijin. De asemenea, am mai făcut o solicitare şi în baza regulamentului 1308, care vizează sprijinul în condiţiile în care apar fenomene adiacente pierderilor efectivelor de animale, respectiv pierderi de venituri. Au fost comunicate la Comisie aceste lucruri, a trimis şi ANSVSA şi noi documente. (…) Sunt luate în calcul şi pierderile de locuri de muncă, le avem în vedere, pentru că sunt efecte secundare, întreruperea activităţii temporare”.

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here