ANSVSA: Pesta rumegătoarelor mici amenință România

2
oi

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a convocat la Braşov, astăzi şi mâine, ca urmare a apariţiei pestei micilor rumegătoare în Bulgaria şi a potenţialului risc la care este expusă ţara noastră, o întâlnire de lucru a experţilor pe această temă.

“Ca urmare a apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare în Bulgaria şi al potenţialului risc la care este expusă ţara noastră, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a convocat o întâlnire de lucru a experţilor pentru Pesta Micilor Rumegătoare (PMR)”, menţionează ANSVSA într-un comunicat.

Scopul aceste întâlniri, care se va desfăşura în perioada 29-30 august la Braşov, este acela de a elabora un plan de măsuri pentru a preveni pătrunderea virusului în ţara noastră, dar şi de a elabora un Manual Operaţional pentru intervenţia în focarele de PMR.

La întâlnire vor participa reprezentanţi ai ANSVSA de la nivel central şi teritorial, ai Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală şi ai mediului academic.

Citește și Povestea porcului în varianta lui Petre Daea

Pesta Rumegătoarelor mici (PRA) nu are absolut nicio legătură cu Pesta Porcină Africană (PPA), boala ce face ravagii în clipa de faţă în exploataţiile de porci din România. Boala nu reprezintă acelaşi pericol major şi nici nu are o arie de transmitere atât de răspândită. Cu toate acestea, oierii îşi pot lua o serie de măsuri în privinţa exploataţiilor pe care le deţin în lipsa unor reacţii ale autorităţilor. Semnele bolii sunt febră, tulburări, anorexie, apatie, horipilatie (zburlirea părului). Febra este prezentă 2-3 zile, perioadă în care apare un jetaj mucopurulent, epifora, uneori ulceraţii ale mucoasei bucale şi congestie gingivală. În această formă, boala evoluează 5-6 zile, iar animalele mor în hipotermie.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here