Recolta de grâu, în scădere la nivel mondial, după 4 ani de creștere

0
- Reclamă -

Recolta de grâu în 2016 este estimată de către Consiliul  Internațional al Cerealelor (CIC), la 706 milioane de tone la nivel mondial, în scădere cu 3% față de 2015, ceea ce înseamnă o primă scădere după patru ani de creștere. O posibilă contracție a stocurilor ar putea să fie raportată la sfârșitul lui 2016, începutul lui 2017.

«Cu toate că în anumite zone nu au fost condiții ideale pentru grâul de iarnă din sezonul 2016-17, perspectivele privind recolta de grâu rămân în continuare favorabile la nivel global. Producția mondială este estimată în scădere cu 3%, pe fondul reducerii suprafețelor și a unor randemanete mai degrabă medii», se arată în raportul CIC.

Trebuie remarcată și cererea mai mică din partea sectorului zootehnic și implicit un consum în scădere, cu unele excepții cum ar fi în Orientul Apropiat sau Africa de Nord.

Stocul mondial de grâu pentru campania 2015-2016 este estimat la 213 milioane de tone, comparativ cu 208 milioane de tone, cât se estimase anterior. Estimări mai mici sunt și pentru porumb, rezervele s-au micșorat de la 200 milioane de tone estimate anterior, la 196 milioane de tone, ceea ce face ca previziunile privind stocurile de cereale la 455 milioane de tone, la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii, potrivit CIC.

Piața internă, în așteptare

Piața internă, la fel ca și cea internațională, trece printr-un moment de respiro, normal pentru sfârșitul-începutul de an. Prețurile n-au cunoscut variații majore în ultima perioadă, toată lumea fiind în așteptarea estimărilor privind noua recoltă.

- Reclamă -

Pe plan intern, potrivit estimărilor din piață, există cantități de grâu de circa 3 milioane de tone, care ar putea fi scoase la vânzare în următoarele două luni, vârful de preț fiind așteptat pentru luna martie.

În prezent, kilogramul de grâu se vinde cu 70-75 de bani, mai mic chiar față de prețul practicat la momentul recoltării, în timp ce porumbul are un preț de aproximativ 68 de bani pe kilogram.

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.