Reducerea și mai mare a utilizării pesticidelor, o provocare

0
- Reclamă -

Treisprezece parteneri ai Mesei rotunde pentru lanțul agroalimentar în domeniul protecției plantelor reacționează printr-o scrisoare comună la obiectivele de protecție a plantelor din Strategia „De la fermă la consumator”.

După aniversarea Strategiei „De la fermă la consumator” la data de 20 mai, mai mulți membri ai Mesei rotunde pentru lanțul agroalimentar în domeniul protecției plantelor au semnat și publicat o scrisoare deschisă pe tema importanței realizării unei evaluări cuprinzătoare înaintea oricărei decizii de reducere a gradului de utilizare a pesticidelor, inclusiv a obiectivului de reducere cu 50% a utilizării substanțelor chimice, stabilit în Strategia „De la fermă la consumator”.

În Europa, gradul de utilizare a pesticidelor și riscurile aferente au scăzut semnificativ în ultimii 50 de ani. Datorită inovației în agricultură, rata medie de utilizare a ingredientelor active pe hectar în cazul erbicidelor, de exemplu, a scăzut cu 97%. În sfârșit, în ultimii 60 de ani, s-au redus ratele medii de utilizare a ingredientelor active nou introduse.

Nevoia unei evaluări cuprinzătoare

În prezent, mai puțin de 470 de substanțe active (inclusiv 29 de substanțe active cu risc scăzut și 23 de substanțe de bază, conform bazei europene de date privind pesticidele din acest an) sunt disponibile pe piață pentru a proteja producția vegetală și de plante.

În acest context, Max Schulman, membru al Organizației fermierilor finlandezi (MTK), afiliată asociației Copa-Cogeca și actualul președinte al Mesei rotunde, a declarat: „În viitorul apropiat vor apărea modalități de a lucra mai eficace cu mai puține produse fitosanitare, cu ajutorul tehnologiilor de biocontrol, a sistemelor de rotație a culturilor, a metodelor digitale sau a noilor tehnici genomice.

„Cu toate acestea, pe teren nu sunt disponibile toate aceste opțiuni, iar obiectivul politic al Strategiei «De la fermă la consumator» de a reduce și mai mult utilizarea substanțelor active reprezintă o provocare pentru toate sectoarele europene de producție.

„Există o nevoie clară de realizare a unei evaluări cuprinzătoare a impactului cumulat asupra economiei, societății și mediului al diferitelor obiective care privesc agricultura comunitară, stabilite în strategiile «De la fermă la consumator» și în materie de biodiversitate, înainte de a lua orice decizie politică sau de reglementare, obligatorie.”

- Reclamă -

Semnatarii solicită Comisiei să aibă în vedere un calendar realist înainte de a lua orice decizie legislativă sau de a efectua modificări în viitorul apropiat.

„Dialogul nu a fost niciodată mai urgent, acum, când lanțul valoric agricol al Uniunii încearcă să atingă obiectivele ambițioase ale Pactului Verde”, mai scriu semnatarii.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.