Ziua mondială a laptelui

0
lapte

În fiecare an, la 1 iunie, se sărbătoreşte Ziua mondială a laptelui, care a fost instituită în 2001 de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO – „Food and Agriculture Organization”), cu scopul de a aduce în atenţia publicului problemele şi activităţile legate de producţia de lactate, conform www.worldmilkday.org.

Data de 1 iunie a fost aleasă pentru că un mare număr de ţări sărbătoreau o zi naţională a laptelui în jurul acestei date. Iniţial fusese propusă o zi de la sfârşitul lunii mai, dar, unele ţări, printre care şi China, au obiectat că aveau prea multe sărbători în acea lună. Deşi cele mai multe ţări sărbătoresc Ziua mondială a laptelui pe 1 iunie, altele au ales să instituie câte o săptămână pentru celebrări, înainte sau după 1 iunie, notează site-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie, www.fao.org.

Având în vedere pandemia globală privind COVID-19, organizatorii evenimentelor legate de Ziua mondială a laptelui sunt încurajaţi să găzduiască numeroase campanii de socializare sau evenimente online pentru a respecta politicile puse în aplicare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de administraţiile locale. Participanţii sunt încurajaţi, de asemenea, să vorbească despre beneficiile produselor lactate în ceea ce priveşte sănătatea şi nutriţia, accesibilitatea la produsele de acest gen, precum şi despre pasiunea şi angajamentul industriei lacto-alimentare.

Evenimentele din 2021 dedicate sărbătoririi acestei zile debutează cu raliul Enjoy Dairy (29-31 mai), culminând cu Ziua mondială a laptelui, la 1 iunie. În acest an, tema sub care se desfăşoară Ziua mondială a laptelui se va concentra asupra durabilităţii în sectorul produselor lactate, cu mesaje despre mediu, nutriţie şi socio-economie. Este încurajată transmiterea de videoclipuri de către fermieri şi alte persoane care folosesc tehnologia actuală, pentru a contribui la crearea unui viitor cu emisii reduse de carbon pentru produsele lactate. Un număr de 417 campanii în 68 de ţări au avut loc de Ziua mondială a laptelui în anul 2020, notează sursa citată.

Doar un pic mai puțin lapte de vacă la 7 luni din 2020

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here