Noi reguli pentru apa de la robinet stabilite de Parlamentul European

1

Parlamentul European a aprobat acordul cu statele membre referitor la noua directivă privind apa potabilă, adică cea de la robinet. Noile reguli sunt concepute pentru a asigura apă de la robinet de înaltă calitate în întreaga Uniune și vin ca răspuns la solicitările a peste 1,8 milioane de europeni care au semnat prima inițiativă cetățenească europeană de succes, numită ”Right2Water”, care susține îmbunătățirea accesului la apă potabilă sigură pentru toți europenii, informează PE într-un comunicat.

 

În acest scop, statele membre vor furniza gratuit apă în clădirile publice și vor încuraja restaurantele, cantinele și serviciile de catering să ofere clienților apă gratuită sau la un preț redus aferent serviciului prestat. Statele membre trebuie, de asemenea, să ia măsuri pentru a îmbunătăți accesul la apă al grupurilor vulnerabile, cum ar fi refugiații, comunitățile nomade, persoanele fără adăpost și culturile minoritare, cum ar fi romii și nomazii.

Citește și Apa Calipso a înregistrat în 2017 o creștere a cifrei de afaceri cu peste 30% și a livrat peste 210 de milioane de litri de apă

Pentru ca oamenii să poată bea apă de la robinet mai degrabă decât apă îmbuteliată și pentru a-i încuraja în acest sens, calitatea apei potabile va fi îmbunătățită prin înăsprirea limitelor maxime pentru anumiți poluanți, inclusiv plumbul.

Până la începutul anului 2022, Comisia va întocmi și va monitoriza o listă de substanțe sau compuși de interes public sau științific pentru sănătate. Lista va cuprinde substanțe farmaceutice, compuși care perturbă sistemul endocrin și microplastice. Comisia va crea și liste europene care să indice care substanțe sunt autorizate să intre în contact cu apa potabilă.

Statele membre vor trebui să se asigure că măsurile luate pentru a pune în aplicare noile standarde se bazează pe principiul precauției și nu duc în niciun caz la deteriorarea calității actuale a apei potabile.

„Acum, la douăzeci de ani de la intrarea în vigoare a primei directive privind apa potabilă, a venit timpul să actualizăm și să reducem pragul maxim pentru anumiți contaminanți, cum ar fi plumbul. Pentru Parlamentul European, a fost extrem de important ca noua directivă să îmbunătățească siguranța apei noastre potabile și să țină seama de poluanții noi. Prin urmare, salut dispozițiile directivei privind microplasticele și perturbatorii endocrini, cum ar fi bisfenolul A”, a declarat autorul raportului, Christophe Hansen (PPE, Luxembourg).

Directiva va intra în vigoare la 12 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În termen de doi ani de la intrarea în vigoare, statele membre efectuează modificările necesare pentru a se conforma directivei.

Apa de la robinet legata de reducerea deșeurilor de plastic

Potrivit Comisiei Europene, un consum mai mic de apă îmbuteliată ar putea ajuta gospodăriile din Uniune să economisească peste 600 de milioane Euro pe an. Dacă nivelul de încredere în apa de la robinet se îmbunătățește, cetățenii pot contribui, de asemenea, la reducerea deșeurilor de plastic cauzate de apa îmbuteliată, inclusiv a deșeurilor marine. Sticlele de plastic sunt unul dintre cele mai des întâlnite articole din plastic de unică folosință găsite pe plajele europene.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here