Reguli stricte în privința pungilor subţiri de plastic, de la 1 iulie 2018

1
- Reclamă -

În România toate se fac cu întârziere. Până și la banalele pungi de plastic țara noastră a întârziat când vine vorba de aplicarea regulamentelor europene. După ce în ianuarie, Comisia Europeană ne-a avertizat că riscăm să plătim amenzi mari, guvernul a aprobat proiectul de lege care interzice, din 1 iulie, anul viitor, punerea pe piaţă a pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner, care nu pot fi refolosite. Există totuși și o excepție – dacă cei care le pun în vânzare le oferă clienților posibilitatea de a putea returna ambalajele contra cost, în vederea reciclării. Etapa următoare este interzicerea vânzării pungilor din 1 ianuarie 2019.

Deoarece sunt surse majore de poluare și pun în pericol animalele, care le confundă cu hrana,  Comisia Europeană a impus ţinte clare pe care statele membre trebuie să le respecte. Oficialii de la Bruxelles vor să reduă consumul la cel mult 90 de pungi de plastic de persoană pentru un an întreg, până la sfârşitul lui 2019, urmând ca în anii următori plafonul să tot scadă până la 40 de pungi de persoană, anual, la sfârşitul lui 2025.  Fiecare european foloseşte până la 200 de pungi de plastic pe an, la nivelul Uniunii Europene fiind înregistrat un consum de circa 100 de miliarde de bucăţi anual.

 

Citește și: Brânduşele, florile cu care iţi poţi decora balconul toamna

 

Amenzile pentru comercianții care nu vor respecta regula vor ajunge și la 25 de mii de lei.  Pungile subţiri, fără mâner, vor putea fi folosite în continuare, cu condiția ca cei care le pun în vânzare să ofere clienților posibilitatea de a putea returna ambalajele contra cost, în vederea reciclării. Se vor putea vinde însă în continuare pungi de plastic rezistente, care pot fi refolosite de multe ori.

Sursă foto: www.publika.md

- Reclamă -
- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.