Brânduşele, florile cu care iţi poţi decora balconul toamna

0
brândușele
- Reclamă -

Sub razele călduţe ale soarelui de toamnă si-au făcut apariţia brânduşele (Colchicum sp.) cu flori delicate, în formă de cupă, mov, galbene, albe, roz sau pestriţe.

Există în jur de 30 specii de brânduşe, originare din Europa, vestul şi centrul Asiei. Numele ştiinţific al genului vine de la Colchis, regat antic ce se afla pe malul Mării Negre, în actuala Georgie, regiune unde aceste plante se găseau din abundenţă.

Brânduşele -plantare

Brânduşele preferă un sol umed, bine drenat, bogat în substanţe nutritive şi o zonă însorită.

Bulbii se pot planta la adâncimi de 8-10 cm, la distanţă de 10 cm unii de ceilalţi. Plantarea se face la sfârşitul verii sau toamna. Pe perioada iernii nu se udă, iar primăvara şi vara, udarea se face numai după uscarea suprafeţei solului.

În ghivece se aşază straturi de pământ feril, turbă, pietricele sau cioburi de ceramică şi cărbune pentru a păstra umiditatea în sol, dar a-l menţine bine drenat.

Citește și: Topinambur, planta cu flori galbene si tuberculi comestibili

Cu florile lor viu colorate, brânduşele pot fi folosite pentru înveselirea balconului, unei pajişti, a zonelor de sub coroana copacilor din grădină, pot forma borduri şi crea un design deosebit în combinaţie cu pietre decorative.

- Reclamă -

Din brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale) se extrage colchicina, un alcaloid folosit în tratarea unor boli precum artrită şi gută.

Planta era folosită în scopuri medicale şi în antichitate fiind menţionată în papirusuri egiptene şi texte greceşti.

Atenţie!

Toate părţile plantei sunt toxice atât pentru animalele cât şi pentru oameni. Otrava se găseşte şi în laptele vitelor, oilor şi caprelor care au ingerat-o.

Preţurile brânduşelor variază de la 40 lei pentru un pachet de 2 bulbi brânduşe Colchicum autumnale Album (cu flori albe) şi The Giant, la 46 lei un pachet cu 2 bulbi brânduşe Colchicum autumnale Waterlily (cu flori roz).

Vezi www.bakker.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.