Chiar dacă a venit toamna, ne bucurăm încă de flori frumos colorate, unele dintre cele mai des intâlnite fiind florile galbene de topinambur (Helianthus tuberosus).
Plantă perenă, originară din America de Nord, topinamburul este înrudit cu floarea soarelui. Tulpina sa ajunge la o înălţime de 1,5-3 m, frunzele sunt ovale, iar tuberculii maro-gălbui, cu miez alb şi lungime de 3-10 cm sunt comestibili. Au un gust uşor dulceag, mai aromat decât al cartofilor. Se recoltează din octombrie până în martie.
În ultima vreme, cultura de topinambur a devenit din ce în ce mai atractivă pentru români. Aceasta deoarece necesită puţine lucrări, are o producţie bună, cu rată mare de creştere şi este foarte adaptabilă la diverse condiţii de climă şi sol. Planta tolerează bine îngheţul şi seceta, nu necesită fertilizări şi este rezistentă la boli.
Se dezvoltă bine în zonă însorită, în sol umed, bine drenat, cu pH 4.5-8.2 şi cu temperaturi în intervalul 6-26 grade Celsius.
Topinambur -cultivare
Tuberculii se plantează primăvare sau toamna, la adâncimi de 10-15cm, cu o distanţă de 30-60 cm între ei şi 45-120 cm distanţă între rânduri. După recoltare, se pot păstra 2 săptămâni în frigider sau până la 3-4 săptămâni într-o pungă de hârtie, într-un loc întunecos şi răcoros (pivniţă).
În depozite, tuberculii de topinambur se ţin la temperaturi de 0-2 grade Celsius şi umiditate 95%, rezistând astfel 4-5 luni.
Topinambur-utilizare
- Topinamburul este folosit pentru obţinerea unei mari varietăţi de bioproduse printre care: inulină, fructoză, fungicide naturale, antioxidanţi şi bioetanol.
- Topinamburul se foloseşte în diverse reţete, tuberculii fiind apreciaţi pentru gust şi textură. De asemenea, sunt bogaţi în fosfor, potasiu, cupru, fier, carbohidraţi, fosfor, vitaminele C, B1, B6 şi B3. Datorită conţinutului de inulină sunt recomandaţi în dieta diabeticilor.
Cum vremea este s-a răcit, iată o reţetă simplă şi gustoasă pentru după- amiezele în care staţi în casă.
Tuberculii de topinambur se curăţă, se taie şi se prăjesc până devin aurii, apoi adaugă 2-3 frunze de dafin, sare, piper, puţin oţet de vin alb, 2 căţei de usturoi şi se lasă la foc mic, cu capac, timp de 20-25 minute.
După aceea se îndepărtează frunzele de dafin şi se mai lasă 2 minute pentru ca bucăţelele de topinambur să devină crocante.
Se pot servi direct sau alături de un peşte afumat.
Pofta bună!
Surse foto: www.jamieoliver.com;
Autor: Dana Canari