Importurile de carne de porc, creştere susţinută. Deficitul agroalimentar se apropie de 1 miliard de euro

0
ue-porci-carne-porc-import
- Reclamă -

Carnea de porc continuă se se afle pe primul loc în topul produselor româneşti importate,  în primele cinci luni ale acestui an fiind înregistrată o creştere semnificativă, adică un plus de 57,9 milioane euro, faţă de perioada similar din 2016, până la 153,9 milioane de euro pentru 77.600 tone, ceea ce atârnă destul de greu în balanţa agroalimentară a României.

Se vede încă o data cât de importantă este aprobarea de către guvernanţi a măsurilor de susţinere a sectorului promise de atât timp…..Să sperăm că acest lucru se va întâmpla foarte repede, pentru că altfel situaţia se va înrăutăţi dramatic.

În topul produselor importate se mai află grâul (+50,8 milioane de euro), porumbul (+49,1 milioane de euro), boabele de soia (+31,8 milioane de euro), turtele de soia (+23,5 milioane de euro), zahărul (+21,6 milioane de euro), brânzeturile (+16,9 milioane de euro), dar şi preparate alimentare (+14,6 milioane de euro), seminţe de floarea-soarelui (+14 milioane de euro), tutun brut (+13,8 milioane de euro), produse de brutarie, patiserie şi biscuiţi (+10,7 milioane de euro), preparate pentru hrana animalelor (+10,7 milioane de euro), banane (+10,2 milioane de euro) şi tomate (+9,7 milioane de euro), potrivit datelor MADR furnizate Agerpres. În acelaşi timp, trebuie remarcate uşoare scăderi cantitative la porcii vii, tomate şi cafea.

VEZI SI: Prețul la carnea de porc la poarta fermei aproape că s-a dublat într-un singur an

La export, grâul rămâne principalul produs livrat, cu un total de 354 de milioane de euro pentru doua milioane de tone, creşterea valorică în primele cinci luni fiind de 8,8 milioane de euro, raportat la 2016. Exporturile au crescut şi la seminţele de floarea-soarelui (+59,7 milioane de euro), porumb (+21,9 milioane de euro), animale vii din specia bovine (+17,3 milioane de euro), ulei de floarea-soarelui (+16,1 milioane de euro) sau boabe de soia (+12,0 milioane de euro).

Îngrijorător este faptul că, în primele cinci luni, deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a ajuns la 916 milioane de euro, mai mare cu 60,8% raportat la 2016, în condiţiile în care importurile au urcat cu 19,3%, iar exporturile s-au majorat cu doar 6,9%.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.