Să fii fermier în România nu este deloc ușor, mai ales în condițiile actuale când prețul la carnea de porc cunoaște fluctuații foarte mari de la o lună la alta, ca să nu mai vorbim de concurența reprezentată de multinaționalele prezente pe piața locală sau de importuri. O dată intrat în horă, trebuie să joci, nu ai ce face, recunosc și cei doi tineri din Cleja, județul Bacău – Ramona și Silviu Saghin – care se încăpățânează să meargă mai departe în ciuda tuturor greutăților.
La acest moment, cei doi au două ferme de creștere și îngrășare a porcilor cu efective de circa 12.000 de capete, dar și o fermă de reproducție, cu 550 de scroafe, care le asigură necesarul de purcei. O investiție care a meritat, numai dacă ne gândim la faptul că ei produc purcelul cu circa 55 de euro, în timp ce din import se cumpără cu prețuri de până la 82 de euro. Dacă de procesare, cei doi tineri fermieri nici nu vor să audă, din cauza sărăciei populației din zonă, dar și a prezenței marilor rețele internaționale de magazine în Bacău, ideea de a înființa o nouă fermă de reproducție pare să le surâdă. O parte din purcei ai merge către fermele proprii, iar cealaltă către alți crescători. Pe de altă parte, nici nu au altă cale de ales, pentru că dacă nu se dezvoltă, nu rezistă pe piață…
Citește și: Beneficiile îngrășămintelor organice asupra solului
„Ne dorim să ne mărim ferma, suntem obligați, avem credite pe 10 ani, avem gaj casa mașinile, tot, viața, tinerețea, nu putem să renunțăm așa dintr-o dată. Ne nenorocim, trebuie să mergem mai departe, iar singura cale de a supraviețui este dezvoltarea”, a declarat Ramona Saghin ziariștilor prezenți la turul organizat de AFISS la mai multe ferme din țară.
Porcii din cele două ferme sunt vânduți la abatoarele din zonă. Cei doi au renunțat la carmangeria proprie, pentru că vânzările erau foarte mici și vor să se concentreze pe partea de producție. Speră să-și ducă la bun sfârșit planurile de dezvoltare, pentru că altă cale n-au de ales… iar în această situație sunt mulți crescători.