Top trei țări de unde România importă lapte: Ungaria, Polonia și Cehia

2
Lapte
- Reclamă -

Cea mai mare parte a laptelui pe care România îl importă vine din Ungaria: anul trecut, companiile ungare au exportat în România lapte în valoare de peste 65 de milioane de euro.

Totuși, în primul semestru al acestui an, fabricile de procesare din România au colectat 626.088 de tone de lapte de vacă, cu 12,1 la sută mai mult decât în primele șase luni ale anului trecut.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) din București, în perioada de referință cea mai mare creștere a producției s-a înregistrat la smântâna destinată consumului (1,3 la sută), iar cea mai mare scădere (8,7 la sută) la laptele acru (iaurt, iaurt de băut, lapte condensat și alte produse lactate similare).

Vezi și Prețul laptelui materie primă este la o medie de 1,5 lei față de 2 lei cât spun fermierii că ar fi prețul de cost

În ceea ce privește exporturile către România, Polonia este următoarea țară în clasament (11 milioane de euro pe an), urmată de Cehia (8 milioane de euro), Germania (6 milioane de euro), dar și Irlanda și Spania contribuie la asigurarea aprovizionării cu lapte a gospodăriilor românești.

Nu este întâmplător că România se află pe ultimul loc în clasament în UE în ceea ce privește producția de lapte, deoarece cantitatea de lapte de vacă per animal este de 3.362 de kilograme, comparativ, de exemplu, cu Danemarca, unde se produce de trei ori această cantitate.

- Reclamă -

În România, creșterea animalelor este în scădere de zeci de ani, sunt din ce în ce mai puține ferme, creșterea vitelor se diminuează, iar producția de lapte este în scădere.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Cea mai mare parte a laptelui pe care România îl importă vine din Ungaria: anul trecut, companiile ungare au exportat în România lapte în valoare de peste 65 de milioane de euro. Totuși, în primul semestru al acestui an, fabricile de procesare din România au… Cititi mai multe aici: Top trei țări de unde România importă lapte: Ungaria, Polonia și Cehia […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.