România a importat anul trecut 1.017 272 de tone de legume și fructe proaspete, față de 884.018, în anul anterior, creșterea fiind de circa 15%. Principalii furnizori sunt Grecia – 163.077 tone, Turcia –110.878 tone și Polonia -102.985 tone. Pe listă se mai află țări precum Italia – 102.284 tone, Olanda – 98.943 tone și Franța – 91.626, potrivit datelor prezentate de către Kavak Ali, șeful Consiliului Asociației Exportatorilor de Fructe și Legume Proaspete din Turcia în cadrul unei conferințe.
Cantități importante vin și dinspre state precum Germania, Spania, Ungaria, Belgia, Republica Cehă, Austria, Bulgaria sau Moldova. Trebuie remarcat faptul că un număr de patru țări – Grecia, Turcia, Polonia și Italia au o pondere de peste 10% în totalul importurilor realizate de țara noastră.
Citește și: Ionuț Parfente, Kaufland Romania: 80% din produsele ecologice românești sunt exportate
România importă o gamă largă de produse, de la roșii din Turcia – peste 16.000 de tone, citrice din (81.000 de tone), portocale (50.252 tone) și mandarine (27.796 de tone) din Grecia, până la morcovi, țelină sau zmeură. Dacă în sezon producătorii români pot să asigure circa 70% din cerere, după cum susțin comercianții, în sezonul rece mărfurile aduse din import au cea mai mare pondere. Din păcate, volumele sunt tot mai mari, în ultimii ani de exemplu, importurile s-am majorat de la circa 800.000 de tone, în 2013, la peste un millon de tone de fructe și legume proaspete, în 2015.