România poate depozita peste 29 de milioane de tone de cereale

2
finanțarea depozitelor regionale
Silozuri. Depozitare. Fotografie cu caracter ilustrativ.
- Reclamă -

României putea depozita peste 29 de milioane de tone de cereale în 2021, 14 milioane de tone în siloz. Tot anul trecut, România a produs 27,7 milioane de tone de cereale pentru boabe și 4,5 milioane tone de plante uleioase.

Fermierii, traderii și statul, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, dețin la ora actuală în România peste 5.400 de depozite autorizate pentru seminţele de consum, cu o capacitate totală de peste 29 miliioane de tone tone, din care 14 milioane de tone în siloz şi 15 milioane de tone tone în magazii, indică datele colectate de către Ministerul Agriculturii de la Direcțiile pentru agricultură județene, transmise Economica.

Pe hârtie, capacitatea ar fi suficientă pentru necesitățile actuale ale țării, având în vedere că, anul trecut, din datele INS, s-au produs 27.7 milioane de tone de cereale și 4,5 milioane de tone de plante uleioase, din care 2,8 milioane de tone de floarea-soarelui.

Vezi și Se confirmă zvonurile despre finanțarea depozitelor regionale prin PNRR

Față de 2019, capacitatea de stocare a crescut cu aproximatv 10%, în timp ce în 2020, capacitatea de stocare era de 27,9 milioane de tone ( creștere de 3,8% față de 2020).

Cine deține cele mai mari depozite

Din datele MADR, capacităţile de stocare au o distribuţie uniformă în teritoriu, fiind corelată cu zonele cu potenţial de producţie pentru cereale şi oleaginoase. Astfel, în județul Timiș, există capacități de depozite de peste 3,9 milioane de tone. Cel mai mare depozit, de 173.000 de tone, aparține companiei cu acţionariat libanez şi cipriot SIFI TM Agro, cu activităţi în depozitarea cerealelor.

- Reclamă -

La Constanța se pot depozita 3,8 milioane de tone de cereale, dintre care cele mai mari cantități, respectiv 256.100 de tone, în terminaul SC North Star Shiping.

Fermierii și traderii din județul Călărași pot depozita peste 2,2 milioane de tone de cereale și oleaginoase, cele mai mari depozite, a câte 150.000 de tone, aparținând producătorului de ulei Bungee și PrioExtractie SRL.

În Dolj, capacitatea de depozitare este de 1,3 milioane de tone, iar cel mai mare operator de siloz este Cerealcom Dolj, unul dintre cei mai mari jucători în agribusiness-ul local, deținut de Mihai Anghel, care deține o capacitate de 397.500 de tone.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.