Se confirmă zvonurile despre finanțarea depozitelor regionale prin PNRR

2
finanțarea depozitelor regionale
Silozuri. Depozitare. Fotografie cu caracter ilustrativ.
- Reclamă -

Un fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), actualmente fermier, Daniel Botănoiu, cât și șeful Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, au taxat absența finanţării depozitelor agricole regionale din ultima variantă a Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR).

Potrivit precizărilor făcute de șeful CNIPMMR, Florin Jianu, luni, 19 aprilie 2021, într-o conferinţă de presă, eliminarea din ultima variantă a Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) a finanţării depozitelor agricole regionale este în total dezacord cu nevoile mediului de afaceri.

„Vedem că depozitele agricole regionale au fost scoase din ultima variantă a PNRR. Deşi nouă ni se prezentase că erau acolo, ele au fost scoase, deci în varianta cu care a mers ministrul Investiţiilor şi Programelor Europene la Bruxelles nu se regăseau aceste depozite. Spunem aceste lucruri pentru că ele sunt în total dezacord cu nevoile mediului de afaceri”, a confirmat Florin Jianu informația deja existentă la nivel de zvon.

Conform primei variante a PNRR, la capitolul agricultură era inclusă construcția a opt depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea și comercializarea produselor agricole locale, valoarea investiției fiind de 120 de milioane de euro.

Șeful CNIPMMR, Florin Jianu, a mai adăugat că este profund nemulțumit de diminuarea sumelor alocate prin PNRR mediului de afaceri.

„Suntem în total dezacord cu Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Suntem profund nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în PNRR. Spun acest lucru pentru că pentru mediul de afaceri au ajuns să fie alocate 2,4 miliarde de euro din 3,8 miliarde câte erau alocate iniţial şi din 5 miliarde de euro, cât evaluasem noi că ar trebui mediului de afaceri.

Toate fondurile sunt rambursabile, adică sunt sub formă de împrumuturi, garanţii şi aşa mai departe. Nu vedem nimic cuprins la capitolul de recâştigare a competitivităţii companiilor, unde ai nevoie efectivă de granturi şi de implementare imediată, în schimb vedem fonduri pentru ONG-uri, fonduri care nu au nicio legătură cu realitatea”, a precizat Florin Jianu.

- Reclamă -

Încă o salbă de minciuni marca Oros

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Daniel Botănoiu, fermier și fost SS MADR, îl taxează în mod direct pe actualul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian-Nechita Oros, pentru absența depozitelor din finanțarea asigurată prin PNRR.

„(…) Din același document oficial lipsesc cele 8 centre regionale de colectare legume-fructe, promise de ministrul agriculturii, Adrian Oros, și menționate inclusiv în conferința RFI, dar care au fost eliminate din propunerea transmisă la Bruxelles.

Ce să cred, că ministrul este prost informat și nu știe ce se întâmplă în ministerul pe care se presupune că îl coordonează sau minte fără jenă fermierii din România (deși nu ar fi prima dată când îi minte)?”, a declarat cu amărăciune în glas Botănoiu.

PNRR nu a fost trimis oficial la Bruxelles

Joi, 22 aprilie 2021, Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat la Digi 24 că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu a fost trimis oficial la Bruxelles, o decizie în acest sens urmând să fie luată săptămâna viitoare.

„Este un fake news care circulă din păcate, că ar fi respins Comisia PNRR. PNRR-ul României nu a fost trimis la Bruxelles în mod oficial. Sunt discuţii, negocieri tehnice informale, va fi o trimitere oficială. După această trimitere oficială Comisia Europeană are două luni de evaluare, conform regulamentului, şi atunci se va vorbi de acceptare sau modificare sau respingere, Doamne fereşte, a planului României”, a precizat Ghinea la Digi 24.

30 aprilie, dată recomandată pentru trimiterea la CE a PNRR

În acest context, șeful MIPE a adăugat că nu există conceptul de deadline pentru trimiterea variantei oficiale, dar este o dată recomandată, respectiv 30 aprilie.

„Săptămâna viitoare vom lua o decizie în urma unei videoconferinţe cu vicepreşedinta Comisiei, Margrethe Vestager, legată de calendarul României. Deocamdată sunt state care au anunţat că nu vor trimite până la 30 aprilie: Polonia, Malta, Finlanda, Bulgaria, Olanda. Azi, acum 2 ore, s-a anunţat prima trimitere oficială a planului, planul Portugaliei. Nu este o competiţie cu cine trimite primul”, a explicat Ghinea.

Totodată, ministrul Ghinea a mai precizat că, în prezent,se lucrează pe acele componente propuse public, care au ca mandat de negociere cu Executivul comunitar o pagină jumătate, două, şi care trebuie dezvoltate în documente tehnice ce presupun costuri pentru fiecare investiţie, deadline-uri, responsabilităţi.

„Fiecare componentă are prin natura ei câteva zeci de pagini, dacă nu chiar sute, la cele mai complicate. Am trimis la Bruxelles, împreună cu colegii mei din minister, cam 1.000 de pagini de documentaţie tehnică şi propuneri, pe care Comisia se uită.

Avem întâlniri cu Comisia şi cu ministerele de linie şi după observaţiile lor aducem modificări, negociem.(…) Toate ţările fac aşa, fiind un mecanism nou, şi sunt în proces de negociere. Fiind în negociere nu vreau să dau detalii pe toate componentele, doar vă asigur că se munceşte intens aici la acest subiect”, a mai afirmat Ghinea.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.