România rămâne fără fabrici de procesare a legumelor și fructelor

1
producatorii-romani-conserve-rusia
- Reclamă -

Procesatorii de legume și fructe au început să își reducă producția sau chiar să o oprească complet din lipsa materiei prime. Pentru că România produce în cantități foarte mici pentru industrializare, procesarea se face cu marfă semi-procesată din China sau Iran, state care au redus drastic exporturile.

Lipsa materiei prime din producția internă a început să se resimtă acut în industria de procesare, care nu mai poate suplimenta necesarul din piețele tradiționale, China și Iran.

Zece fabrici de conserve și-au oprit astfel activitatea în așteptarea unor condiții mai bune în piață.

Cele care încă mai lucrează nu vor putea suplini producția, astfel ne vom găsi cu o scădere cu 30% a producției totale de conserve în acest an.

Nu există materie primă pentru procesare

„Dintre cele 23 de fabrici de procesare legume, fructe, membre ale OIPA Legume Fructe, azi mai merg trei. Nu există materie primă pentru procesare. Se aducea pastă de tomate din China sau Iran, dar acum această marfă nu mai este disponibilă pentru piața locală, iar alternativa, din Egipt, este de trei ori mai scumpă”, a explicat, pentru Economica, Gheorghe Vlad, președintele Asociației.

Vezi și Legumele se vor scumpi în prima parte a anului

Potrivit acestuia, în România se cultivă doar 800 de hectare cu tomate pentru industrializare și 7 hectare de castraveți, ceea ce nu asigură nici 100.000 de tone de produse. Aceasta în condițiile în care capacitatea de procesare la nivel național este de aproximativ 2 milioane de tone de bulion, zacuscă și alte produse de acest tip pe an.

- Reclamă -

În 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România a produs în total peste 753.300 de tone de roșii de pe o suprafață de 34.700 de hectare și 222.670 de tone de castraveți de pe 12,3 mii de hectare.

„Costurile au crescut cu peste 200% anul trecut. Spre exemplu, kilogramul de roșii ( materie primă n.red) s-a scumpit de la 2 la 5 lei, gazele s-au scumpit de cinci ori, borcanele din sticlă au ajuns de la 0,67 lei la 1,32 lei bucata, în condițiile în care se importau borcane din Ucraina, iar acum trebuie să le aducem din Turcia”, mai spune președintele OPIA Legume Fructe.

O soluție pentru redresarea situației ar fi ca procesatorii din industria de conserve să poată cumpăra energie la prețul ei de producție, completează oficialul.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Procesatorii de legume și fructe au început să își reducă producția sau chiar să o oprească complet din lipsa materiei prime. Pentru că România produce în cantități foarte mici pentru industrializare, procesarea se face cu marfă semi-procesată din China sau Iran, state care au redus… Cititi mai multe aici: România rămâne fără fabrici de procesare a legumelor și fructelor […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.