România solicită prime pentru menținerea micilor exploatații

1

România va solicita Comisiei Europene instituirea unor prime de menţinere şi dezvoltare a micilor exploataţii deţinute de persoane până în 40 ani, întrucât această categorie de fermieri nu este eligibilă în cadrul măsurilor de instalare a tinerilor fermieri (M 6.1 PNDR).

Declarația a fost făcută la Brăil de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Alexandru Potor.

„România propune soluţii pentru stabilizarea fermierilor tineri în zonele rurale. În viitor solicităm Comisiei Europene instituirea unor prime de menţinere şi dezvoltare a micilor exploataţii deţinute de persoane până în 40 ani. În acest moment, această categorie de fermieri nu este eligibilă în cadrul măsurilor de instalare a tinerilor fermieri (M 6.1 PNDR) şi consider că acesta este un motiv de discriminare şi descurajare tocmai a celor care au început cu greu şi au luptat pentru a-şi menţine viabile exploataţiile chiar dacă nu au dimensiunile foarte mari. Abordarea LEADER şi utilizarea grupului de acţiune locală reprezintă o soluţie foarte bună pentru o distribuţie teritorială echilibrată a fondurilor de dezvoltare dedicate în mod special tinerilor şi fermelor mici şi mijlocii”, a declarat secretarul de stat Alexandru Potor
Nevoia reînnoirii generaţiilor implicate în agricultură şi a transferului echitabil al activităţii agricole au fost dezbătute cu ocazia celei de-a treia Conferinţe Regionale dedicată dezbaterii subiectelor privind implementarea eficientă a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, desfăşurată la Brăila, în data de 10 septembrie 2018, informează marţi un comunicat al MADR.

Potrivit sursei citate, în regiunea de dezvoltare Sud-Est, doar 17.830 dintre fermieri au vârsta până în 40 ani, iar din totalul de 112.096 cereri unice de plată înregistrate la APIA mai mult de 51.738 au fost depuse de fermieri cu vârsta de peste 60 de ani.

Citește și: Avertisment despre pesta oilor și caprelor

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here